Luna di Mezzanotte Barolo




Jag accepterar villkoren



Du kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

189 kr | Lagringsbarhet 2022-2030
Systembolagets beställningssortiment

Luna di Mezzanotte Barolo 2017

Vin från Piemonte är bland det mest populära du kan dricka just nu. Färsk statistik från Systembolaget visar att svenskarna är villiga att betala mer för att få högre kvalitet på vinerna i hemmet. Under 2021 ökade Piemontes andel på Systembolaget med +36% och Barolo specifikt ökade med +28%. Det är helt enkelt hett med Nebbiolo just nu, oavsett om du ska njuta vinet snart eller lagra. Luna di Mezzanotte Barolo 2017 funkar i båda fallen och ska du dricka vinet nu så kan en klassisk italiensk risotto inte gå fel. Glöm inte att lufta vinet och njut ur dina största kupor.

Druvplantorna har vuxit i kalkrika lerjordar, där de har bundits upp enligt Guyot-metoden på upp till 480 meters höjd över havet. Druvorna macererar och vinifieras på ståltank för att sedan lagras tre år på stora ekfat och ytterligare ett år på flaska. Nebbiolo-druvorna ger vinet en härlig röd färg med tegelnyans. Doften kommer med mörka bär, rosor och viol men har även toner av ek och torkade örter. Smaken är mycket nyanserad, med stor kryddighet, fatkaraktär, torkade körsbär, mogna jordgubbar inslag av tobak och en behaglig strävhet. Vinet är färdigt att drickas nu, men kommer att utvecklas under lång tid framöver. När det kommer till vad du ska ska äta till vinet så ligger det ju nära till hands att snegla åt Piemonte. Vårt förslag är tryffelrisotto med pancetta. Lufta vinet en timme innan och drick gärna ur största möjliga kupa du har där hemma.

15 poäng! Högklassigt vin! – Munskänkarna, feb 2022

 



















Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.