Lynx Riesling 2021
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

99 kr | Systembolagets beställningssortiment

Lynx Riesling 2021

Riesling från Washington State kännetecknas av sin naturliga syra och friskhet som kommer från det soliga klimatet som tillsammans med svalare nätter skapar ideala förhållande för intensiv arom- och smakutveckling i de mogna druvorna. Detta vin görs på 100% Riesling-druvor och det är ett ljust, smakrikt och lättsamt vin med utsökt balans i ett friskt uttryck. Här hittar finns smaker av persika, ananas och lime tillsammans med inslag av gröna äpplen, honung och tydliga toner av mineral. Den höga syran tillsammans med en välbalanserad sötma skapar ett vin som tillsammans med smakrik mat är ett svårslaget. Tänk gärna asiatisk mat med tydlig hetta. Swedishfoodie har tagit sig an uppgiften och valt lagat en het tempuramajs som kommer passa perfekt.

Omdömen i urval:

”Välbyggd, smakrik, balanserad och jäkligt god jänkare- väl värd varenda krona.” ”Allt finns på plats i Lynx Riesling och komponenterna sitter precis där de ska.” – Vinbörsen, Augusti 2022

***

”Riesling från amerikanska västkusten när det är som bäst.” – Johan Franco Cereceda, Vinliv, augusti 2022

***

“4,5/5” – Boxtoppen, augusti 2022

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.