Mandrarossa Cavadiserpe
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

159 kr | Lagringsbarhet 2022-2027 Systembolagets beställningssortiment

Mandrarossa Cavadiserpe 2019

Mandrarossa Cavadiserpe från ett av Siciliens ledande vinkooperativ Settelsoli är en något oväntad blend av 60% merlot och 40% alicante bouchet en till stor del lokal druva.

Detta hyllade vin har en tilltalande djupröd färg och en behaglig doft av röda vinbär, blåbär och snarare torkade örter än färska diton. Smaken är snyggt koncentrerad och framstår väl balanserad i förhållande till doften. Mogna plommon samsas med en finstämd kryddighet med inslag av lakrits. Eftersmaken bjuder på elegant ek som kommer sig av de 6 månaderna månaderna på franska ekfat tillsammans och lätta, eleganta tanniner.

Vinet är såklart förträffligt till kötträtter med lagom mycket smak och därför har Swedishfoodie valt att laga en Ragu al Penne som lagom till höstens intåg känns helt rätt. Vinet kan du dekantera och dricka nu men det utvecklas ytterligare vid lagring, i upp till 5 år. När du dricker det så gör det gärna lite lätt kylt, runt 16-18°C. Att den sicilianska vinindustrin på senare år flyttat fram sina positioner står klart efter att ha provat detta vin som tilldelats högsta betyg i den klassiska vinguiden Gambero Rosso. Det är ju faktiskt lite extra kul att dricka ett bra vin utan att vara beredd på det!

Vindistriktet Sicilien

På senare år har den sicilianska vinindustrin flyttat fram sina positioner rejält. Med sciroccon som sveper in från Sahara har den fascinerande ön rest sig och är nu otvivelaktigt den främsta av Medelhavets många vin-öar. Cavadiserpe är ett omskrivet vin i berömda Mandrarossa-rangen från den stora producenten Settesoli.

Trots att Sicilien svarar för en stor del av den italienska vinproduktionen var ön länge en region i skuggan av andra italienska regioner. Under efterkrigstiden plågades Sicilien av emigration, fattigdom och ett administrativt kaos. Många vinbönder valde att odla andra grödor, flytta till fastlandet eller ännu längre norrut i Europa på jakt efter arbeten. Vinproduktionen på Sicilien koncentrerades till bulkviner som fylldes på tankbåtar och slukades av den italienska vermouthindustrin. Men situationen har förändrats. Nu kommer mer och mer högklassigt vin från Sicilien, exporten har ökat och öns ”nationalvin” Marsala har fått en renässans.

Sicilien har ett av Europas hetaste och torraste klimat. Öns sydspets ligger på samma breddgrad som Algeriet och Tunisien. Från Nordafrikas öknar faller sand som lössjord och Medelhavet för med sig salta regn. Sicilien erbjuder mycket varierade förutsättningar för vinodling med stora höjdskillnader med svalare lägen. Den vulkaniska och porösa lavajorden, särskilt kring Etna, har höga halter av svavel, aska och pimsten och utvecklar viner med en unik mineralton. Mycket omtalad är den röda lerjorden på öns sydvästra del som anses ge viner med en utpräglad körsbärs- och svartvinbärsfrukt. Det var för övrigt ur denna jord som Adam en gång skapades, åtminstone om man frågar de många fromma katolikerna på ön. Mandrarossa Cavadiserpe kommer från regionen med samma namn strax väster om Agrigento i sydvästra Sicilien.

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.