Marius Peyol Rosé 2021




Jag accepterar villkoren



Du kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

119 kr | Systembolagets beställningssortiment

Marius Peyol Côtes de Provence Rosé 2021

En tumregel när du ska välja rosévin är att hålla utkik efter de blekrosa vinerna från Provence. Côtes de Provence i det sydöstra hörnet av Frankrike där Alperna kastar sig ner mot Medelhavet brukar beskrivas som rosévinets vagga. Många menar att världens bästa roséviner görs just här. Härifrån kommer den svagt rosafärgade Marius Peyol från Les Grands Chais de France, Frankrikes största privatägda vinproducent.

Ett torrt rosaskimrande vin med stråk i rosenrött, så beskrivs synintrycket bäst. I doften kommer färska jordgubbar och hallon fram tillsammans med lätta exotiska frukter. Smaken är aromatisk med välbalanserad struktur, fyllig och frisk med en kvardröjande fruktig avslutning. Druvblandningen består av merparten Grenache tillsammans med Syrah, Carignan, Cinsault och Mourvèdre. Passar utmärkt som aperitif men och perfekt till en somrig sallad eller till grillat. Det är ett vin som är friskt och fräscht och som kan drickas genom en hel måltid. Serveras väl kylt, gärna kring 8 grader.

 



















Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.