Mas Janeil Le Petit Pas
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

117 kr | Lagringsbarhet 2022-2027
Systembolagets fasta sortiment

Mas Janeil Le Petit Pas

Vinet finns i cirka 50 butiker runt om i landet eller att beställa på Systembolagets sajt.

Intensiv och elegant doft av mörka bär och med florala inslag och kryddiga toner. Smaken är medelfyllig och välbalanserad med drag av björnbär och jordgubbar samt en aning vanilj toppat med en fin kryddighet. Druvorna är handskördade och en del av vinet har vilat på fat i tio månader för ökad komplexitet, medan resten lagrats i cementtankar för att bevara den fina fruktigheten och inslaget av ”garrigue”, den kryddiga undervegetationen i Côtes de Roussillon. Vinet är underbart gott nu, men utvecklas ytterligare med lagring upp mot fem år. Passar utmärkt till rätter av nöt, lamm eller gris och till mogna hårdostar. Egendomen Mas Janeil, utanför staden Maury, fångade François Lurtons intresse redan för femton år sedan då han insåg markens utomordentliga potential och började göra vin där. År 2009 fick han chansen att köpa egendomen på 24 hektar och slog till direkt. Kombinationen av perfekt mikroklimat, mineralrik jordmån med skiffer och krita och gamla vinstockar ger förutsättningar att skapa lysande röda viner! Njut till en riktigt bra bit kött, varför inte prova receptet nedan?

”FYND! Den nya årgången följer samma spår som tidigare och gör det till ett av mina stående husviner, fyllt av sköna druvaromer och en spänstig, matvänlig frukt- och garvsyra som passar det mesta och de flesta.” – Bengt-Göran Kronstam, Vinbörsen

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.