Masi Bell’Ovile
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

129 kronor | Ekologiskt Lagringsbarhet 2020-2025

Masi Bell’Ovile

Väder och vind spelar kanske som bekant en viktig roll vid odling av vindruvor. Ett kallt klimat ger högre syra och varmt väder resulterar i kraftigare och ofta alkoholstarkare viner. Gällande nederbörd så är tumregeln att vatten behövs i lagom mängd och i rätt tid. Tack vare ett lagom varmt 2015 med rätt mängd nederbörd så blev druvorna av högsta kvalitet och fullpackade med smak!

Vinet består av druvorna Sangiovese, Canaiolo och Ciliegolo, alla typiska för distriktet Toscana. Bell’Ovile har en stor lagringspotential men med rätt typ av mat kan du njuta av vinet redan nu. Vinet är välbalanserat med en fruktig smak av plommon och söta kryddor. Eftersmaken är lång och generös.

Vad innebär det egentligen att ett vin är ekologiskt?

För att ett vin ska få kallas ekologiskt ska det uppfylla vissa krav på tillverkningen och på odlingen av vindruvorna. Till stor del går det ut på att användningen av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel är hårt reglerad.

En begränsad användning av kopparsulfat och svaveldioxid, som lägger sig utanpå växten och sköljs bort när det regnar, är dock tillåten för bekämpning av vissa sjukdomar. Att använda naturgödsel istället för konstgödsel där man tillåter ogräset att vara kvar istället för att ta kål på det med gifter är också tillåtet. Ogräset plöjs sedan ner och används som gödning.

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.