Masi Costasera Amarone Classico 2015




Jag accepterar villkoren



Du kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

299 kr | Lagringsbarhet 2020-2041
Systembolagets fasta sortiment

Masi Costasera Amarone Classico

År 2015 i Valpolicella var ett år som som gav viner med stor lagringspotential. Robert Parker ger årgången 94 poäng och kallar den för exceptionell. År 2015 inföll skörden ovanligt tidigt med följden att uttaget blev relativt litet men med högkvalitativa druvor. Efter att dessa torkats, pressats och jäst fick vinet mogna i 24 på både stora och små ekfat med ytterligare 4 månader på flaska. Masi Costasera 2015 är ett kraftfullt och komplext vin med doft av torkad frukt och lätta balsamicotoner. I munnen är vinet fylligt med en pigg syra och smak av mogna körsbär, choklad och kanel. Finishen är strukturerad med eleganta tanniner och generös i sin längd. Detta är ett utmärkt exempel på en Amarone av det torrare slaget. Är du förtjust i mognadstoner så kan vinet, med rätt lagring, sparas i upp till 30 år. Systembolaget saluför just nu Masi Costasera 1999 till priset av tre flaskor Costasera 2015, vilket säger en hel del om vinets potential!

Masi Costasera 2015 har fått betyget 95 poäng av James Suckling!

Masi Costasera 2015 levereras just nu i en snygg presentförpackning!

Flaskan finns att köpa i drygt 200 butiker eller att beställa på Systembolaget.se

Om producenten

Masi är ett av Italiens mest ansedda vinföretag och en huvudaktör på den italienska vinmarknaden. Hjärtat i verksamheten är den ursprungliga vingården Vaio di Masi, i hjärtat av distriktet Valpolicella, som familjen Boscaini köpte i slutet av 1700-talet.

Idag omfattar Masi sjutton vingårdar i Valpolicella Classico-området, men man har även odlingar i Bardolino och Soave. Man producerar också vin åt ett antal odlare som äger berömda vingårdar. Hela verksamheten leds av den dynamiske Sandro Boscaini, eller Mr Amarone som han brukar kallas. Det är kanske just för sin Amarone Masi är mest känd. Amarone var ett vin som förde en anonym tillvaro framtill mitten av 1900-talet. Det dracks i stort sett bara av odlarna själva som en vintervärmare. Att vinet som görs av druvor som fått torka över vintern blivit en internationell succé kan vi tacka Sandro Boscaini för. Hans far började buteljera vingårdsvinerna Mazzano och Campolongo di Torbe under egna etiketter på 1950-talet. När Sandro tog över företaget några år senare vara hans stora insats att han moderniserade vintypen och gjorde Amarone bättre lämpat att servera till mat.



















Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.