Meinklang Grüner Veltliner
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

119 kr | Lagringsbarhet 2023-2025
Systembolagets beställningssortiment

Meinklang Grüner Veltliner

Från populära producenten Meinklang kommer denna nyhet i form av Österrikes egen flaggdruva – grüner veltliner. Detta naturvin är biodynamiskt odlat och besitter alla de karaktärsdrag man kan förvänta sig av en druvtypisk grüner veltliner. Vinet har en hög men balanserad syra och bjuder på inslag av gröna äpplen, päron och nektarin som samspelar med friska citrustoner. I avslutningen dyker kryddiga hintar av färska örter upp följt av den karakteristiska vitpepprigheten. Ett mycket livligt vin som balanserar frukt, kryddor och syra på ett ypperligt vis. Matcha till rätter av fisk och skaldjur, schnitzel av fågel eller fläsk eller till säsongens primörer såsom sparris. Varför inte testa Swedishfoodie’s ljuvliga recept på abborre med rostad blomkål?

Producenten Meinklang har sitt säte i Burgenland som är den näst största vinregionen i Österrike. Gården drivs enligt biodynamiska principer och är Demeter-certifierad vilket innebär att produktionen sker i samspel med naturen. Utöver vintillverkning sysslar man även med boskapshållning och fruktodling med fokus på att främja mångfald mellan såväl djur som växter.

Omdömen i urval:

FYND! – Jenny Asplund, Vinbörsen 2023

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.