Monte Rossa Flamingo
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

249 kr|Lagringsbarhet 2022-2026

Monte Rossa Flamingo Rosé Brut

När det kommer till produktionen av Monte Rossa’s torra rosébubbel med det lekfulla namnet Flamingo så har vinmakare Emanuele Rabotti inte lämnat något åt slumpen. Chardonnay- och Pinot Noir-druvorna jäser först på delvis stora ekfat och på ståltank för att sedan buteljeras och jäsa en andra gång i flaskan, enligt champagnemetoden. Där får vinet vila i minst 24 månader innan degorgering. Vinets syra är aptitretande frisk och bubblorna sprittande små. I doften är det fokus på röda bär såsom vinbär och jordgubbar men det finns även mer rejäla nougattoner. Smaken är torr och elegant med inslag av röda bär, mineralitet och lätt citrus med en fin brödighet. Dricks under året till fördrinken eller tillsammans med lättare rätter av fisk och skaldjur.

”Sopar banan med många äkta roséchampagner för dubbla priset.” – Håkan Larsson, Allt om Mat

Vindistriktet

Italien producerar en mängd olika mousserande viner; prosecco, moscato d’asti, asti spumanti och röda mousserande viner som lambrusco och brachetto d’acqui, för att nämna några.

Italiens bästa mousserande, och förmodligen minst kända, vin – heter dock franciacorta. Franciacorta är Italiens svar på Champagne och betraktas av många som Italiens främsta mousserande vin. Franciacortas mousserande viner går att jämföra med champagne på flera sätt. Det är namnet på både ett geografiskt område och ett vin. Franciacorta fick den eftertraktade DOCG beteckningen (Denominazione di Origine Controllata e Garantita)1995. Området ligger i regionen Lombardiet, öster om Milano och norr om Verona. Det är ett litet område med relativt låg produktion, cirka 13 miljoner flaskor jämfört med årsproduktionen i Champagne på mer än 300 miljoner flaskor. Så tipset är att även fortsättningsvis hålla utkik efter mousserande viner från denna lilla pärla!

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.