Montes Alpha Cabernet Sauvignon
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

179 kr | Lagringsbarhet 2022-2028

Montes Alpha Cabernet Sauvignon

Omdömen som ”En av de mest erfarna vinmakarna verksam på det södra halvklotet” och ”Ledande inom den chilenska vinindustrin” från auktoriteter som Tim Atkin och Wine Spectator bygger ju upp vissa förväntningar. Förväntningar som infrias i denna numera kultklassade Cabernet Sauvignon. Montes Alpha-serien föddes med detta vin 1987 och satte nästan direkt en ny standard för premiumviner från Chile.

Doftmässigt så bjuder vinet på mogen mörk frukt, lätt pepprighet och mörk choklad och kaffe. Det vi känner i näsan kommer igen i smaken och rundas av fint tack vare de läckra tanninerna. Lagringsbart är det absolut, mycket tack vare den fina syran som också återfinns i smaken. Det ska inte vara några problem att lägga flaskorna i upp till 10 år. Som vanligt, om du inte orkar vänta så länge, så har Swedishfoodie lagat riktigt god mat som passar utmärkt till detta härliga rödvin. Glöm inte bort att dekantera vinet en stund innan bara!

Chilenska viner

Chilenska viner har snabbt blivit några av de populäraste vinerna i världen.
Med cirka 107 000 hektar odlingsareal och i de närmaste optimala förutsättningar för vinframställning har Chile på relativt kort tid blivit en förgrundsgestalt inom det som brukar kallas den nya världen som utmanar traditionella vinländer som Frankrike och Italien. Chilenska viner, framförallt de röda, är kända för sina fina fruktighet vilket uppenbarligen tilltalar vinkonsumenter världen över och därför är Chiles viner mycket populära.

Spanjorer och portugiser initierade redan på 1500-talet vinodling i Sydamerika. I Chiles vinindustri har dock Frankrike och USA utgjort ännu viktigare inspirationskällor. Redan på 1800-talet lades grunden för detta då flera av Bordeauxdruvorna, till exempel Cabernet Sauvignon, importerades från nämnd region. Det är väl värt att utforska chilenska viner då de i dagsläget står sig väldigt väl på den internationella vinscenen och samtidigt är förhållandevis prisvärda. En bonus är att landet tack vare sina optimala odlingsförhållanden kan fokusera på hållbarhet i produktionen. Ett av många exempel är ”Dry Farming”, ett initiativ som bara hos Montes sparar vatten motsvarande tiotusentals familjers årsförbrukning. För att minska användandet av besprutningsmedel mot ogräs använder sig Montes av lamadjur som betar i vingårdarna.

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.