Nautilus Pinot Noir 2016
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

249 kr | Lagringsbarhet 2021-2028
Systembolagets fasta sortiment

Nautilus Pinot Noir 2016

Detta hyllade vin görs av vinmakaren Clive Jones och det är upp till honom att säkerställa högsta kvalitet år efter år. Druvorna till Nautilus Pinot Noir plockas och avstjälkas för hand för att låta en del av druvorna förbli hela. Musten jäser i öppna jäskar. Det här vinet är en perfekt kombination av det många vinälskare världen över uppskattar med Nya Zeeländsk Pinot Noir. Lätt och elegant men samtidigt med en seriösare sida också. Hallon och blåbär möter viol och kryddighet i doften. Smaken är fyllig med generös frukt, frisk syra, mjuka tanniner och lång eftersmak. Kombinera Nautilus Pinot Noir med smaker från naturen, exempelvis en svamptoast med västerbottenost och kantareller! Drick med fördel nu (lätt kylt) om du uppskattar friskare och bärigare stil eller om några år om du är ute efter mer mogna toner.

Vinet finns i cirka 35 butiker eller att beställa på Systembolaget.se. Bevaka varan om weblagret är tomt så får du ett mail när lagret fyllt på igen.

Omdömen i urval:

93 poäng, Tasting report, Nick Stock för JamesSuckling.com

92 poäng – Cellar Selection, Wine Enthusiast

Distriktet Marlborough

Dags att lära dig mer om Marlborough, distriktet som satte Nya Zealand på vinkartan. Det sägs ofta att vinerna från detta distrikt inte smakar som några andra. Balansen mellan ren frukt och intensitet mynnar ofta ut i en imponerande komplex smakbild. Vad är det då som gör vinerna från Marlborough så speciella?
Som hos flertalet av de stora vinregionerna runt om i världen ligger svaret i en synergi mellan klimat och jordmån i kombination med vinmakarnas vilja att uttrycka den unika terroiren. I det nordöstra hörnet av Nya Zeelands södra ö är närheten till Stilla havet i öst och bergmassiv i nord och syd ramar in ett vinlanskap som gradvis stiger upp från havet in mot land. Det spektakulära landskapet bjuder både på naturlig skönhet såväl som ypperliga förutsättningar för vinodlingar.

År 1873, långt innan de moderna vinodlarna upptäckte regionens potential planterade den skotska bonden David Herd den första vinrankan. Otroligt nog skulle det ta ytterligare 100 år innan hans vision slog rot i en större kommersiell skala.

Dagens Marlborough har ett utbrett högt anseende i vinvärlden som Nya Zeelands ledande vinregion. Faktum är att området är relativt litet i relation till hur mycket uppskattning vinerna får ta emot. Primärt är druvorna som odlas i regionen ursprungligen franska såsom Pinot Noir, Sauvignon Blanc och Chardonnay bland andra. Om du har möjlighet att besöka Nya Zeeland och Marlborough så kommer du garanterat inte att ångra dig!Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.