Nederburg Manor House Cabernet Sauvignon
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

129 kr | Lagringsbarhet 2022-2027
Systembolagets beställningssortiment

Nederburg Manor House Cabernet Sauvignon 2018

Nederburg har skördat druvorna från vingårdar i olika delar av Coastal Region. Med olika förutsättningar vad gäller klimat och jordmån tillför de olika vingårdplotterna nyanser och komplexitet till vinet. Vid jäsningen har man använt en rad olika jäsningskar för att få olika typer av tanninstruktur och fruktighet. Vinet är lagrat i hela 21 månader i både franska och amerikanska ekfat, både gamla såväl som nya. Hur smakar och doftar det då? Jo, vinet har en fruktig och bärig doft av svarta vinbär, plommon, ceder, tobak och choklad. Generös, redan något utvecklad smak av mörk frukt och kryddiga toner av svartpeppar, ceder, tobak och choklad. Pigg syra och välbalanserat avslut med lena men påtagliga tanniner. När du dricker vinet så är en stark rekommendation att göra det till en riktigt bra bit kött! Värt att nämna är att The Manor House Cabernet Sauvignon är det enda vinet som fick 95 poäng i Platter’s stora test av sydafrikansk Cabernet Sauvignon. Det var det enda vinet som belönades med så många poäng bland ett stort antal viner med långt större prislappar.

Sydafrika som vinland

Sydafrikanskt vin har en historia som kan härledas tillbaka till 1659, då den första flaskan buteljerades i Kapstaden av Jan van Riebeeck.

Tack vare att det var lätt att frakta produkter till världens alla marknader via sjövägen gjordes det vid tiden en hel del större investeringar i den sydafrikanska vinnäringen. I dagsläget är produktionen koncentrerad till regionen kring Kapstaden med flera stora vingårdar och produktionsanläggningar vid Constantia, Paarl, Stellenbosch och Worcester. Det finns 60 appellationer som ryms inom Wine of Origin (WO), systemet som implementerades 1973 med en hierarki gällande produktionsregioner, distrikt och odlingsplatser. WO-viner måste vara gjorda på druvor från det angivna området. ”Single Vineyard”-viner måste komma från ett definierat område mindre än 5 hektar. Ett ”Estate-vin” kan komma från intilliggande vingårdar om skörden sker samtidigt och vinet är producerat på plats. ”Ward” är ett område med en specifik typ av jordmån eller klimat och är i stort sett en motsvarighet till Europas appellationer.

Cabernet sauvignon och shiraz är de vanligaste blå druvorna, följda av merlot, pinotage – Sydafrikas helt egna druvsort, framkorsad av pinot noir och cinsault år 1925. Cinsault kallades tidigare hermitage i Sydafrika, vilket förklarar sammansättningen av namnet pinotage. Totalt är de gröna druvorna i majoritet med 56 procent av odlingsarealen.

Nästan en femtedel av vinodlingsarealen upptas av den gröna chenin blanc, förr även kallad steen. Druvan används mest till torra, fruktiga bordsviner eller till basvin för brandyframställning. Det senare användningsområdet delar chenin blanc med colombard – den näst vanligaste druvan. Chardonnay och sauvignon blanc är vitt planterade och ökar stadigt i betydelse. Muscat d’alexandrie, eller hanepoot som den ibland kallas i Sydafrika, odlas till bordsdruvor eller för framställning av söta viner.

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.