Nino Negri Riserva 2016




Jag accepterar villkoren



Du kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

299 kr | Systembolagets beställningssortiment

Nino Negri Riserva 2016

I Valtellina, den underbart vackra alpdalen i norra Lombardiet, hittar vi den klassiska egendomen Nino Negri. Vinfirman som grundades redan 1897 är mest känd för sina kraftfulla röda viner gjorda på nebbiolo-druvan, lokalt kallad Chiavennasca.

Druvorna till Nino Negri Riserva 2016 odlas på terrasser hundratals meter över havet i de branta sluttningarna. Efter att de skördats, pressats och jästs låter Nebbiolo-mästaren Danilo Drocco vinet lagras i smått otroliga 48 månader, varav halva tiden på franska 225-liters ekfat. Doft och smak går åt körsbär, torkad frukt, hallon, plommon, lingon, viol och lavendel. Det här är ett vin vars elegans accentueras ytterligare om det serveras lätt kylt, gärna kring 16-18°C. Vårt tips är att du lagar oxfilén som swedishfoodie tagit fram till vinet och varför inte fira in det nya året med den? Givet att 2016 är den bästa årgången för Nebbiolo-druvan i norra Italien i modern tid så kan du också lägga undan vinet i 15 år utan problem. Nino Negri Riserva 2016 finns i begränsat antal så det är principen först till kvarn som gäller.

”92 poäng!” – Livets Goda

”FYND! Smaken har den där läckra kombinationen av fullödiga tanniner och samtidig elegans. Efter sex år har det öppnat dörren på glänt till sin skattkammare. Själv tvekar jag inte att spara några flaskor både fem och tio år, om inte annat för att njuta av dess utvecklingspotential.” – Bengt-Göran Kronstam, Vinbörsen

”FYND! Det här är ett fantastiskt vin att matcha till allehanda norditaliensk mat! Svamprisotto, ossobuco, tryffelpasta och oxtartar. Men det lyfter även en mer svensk fläskfilégryta med grädde och trattkantareller till nya höjder! Eller så njuter man av det rakt upp och ner, speciellt när längtan till Italien blir stor. För det här är ett riktigt gott vin.” – Jennie Walldén, Vinbörsen

 



















Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.