Origine Rosato 2019
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

119 kr | Lagringsbarhet 2022-2023
Systembolagets beställningssortiment

Origine Rosato 2019

Detta är ett vin från Leonardo Pizzolo, mannen som gjort succé med sina ekologiska viner från vingården Valle Reale i Abruzzerna. Med naturvinet Origine från projektet Passione Natura så tar han ytterligare ett steg som innebär en produktion av enbart biodynamiska viner. Resultatet är ett ypperligt matvin och på tal om det så har Swedishfoodie gjort en lika enkel som god Sallad Niçoise vinet till ära!

Hos Leonardo och Passione Natura är filosofin att låta naturen göra jobbet och undvika onödiga tillsatser. Origine är ett biodynamiskt vin som har fått spontanjäsa på sin naturliga jäst, på ståltank, för att sedan även lagras på ståltank. Detta tillsammans med att vinet är kallfiltrerat resulterar i att man skapar en spännande friskhet med toner av vilda körsbär, blodgrape och örter. Druvan är lokalkändisen Montepulciano, som trots sin blåa färg ofta utgör grunden till traktens roséviner. Detta är inget vin du lagrar någon längre tid utan dricker så som det är tänkt; ungt, friskt och mer än gärna till mat. Faktum är att Swedishfoodie valt att para ihop detta naturvin med en riktig klassiker, Sallad Niçoise.

Vinet hittar du i Systembolagets beställningssortiment och det kan beställas till valfri Systembolagsbutik.Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.