Palmento Costanzo Etna Rosso 2019
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

181 kr | Lagringsbarhet 2022-2027
Systembolagets fasta sortiment

Palmento Costanzo Etna Rosso Organic

Ekologisk, fyllig och kryddig Rubinröd höjdare i det fasta sortimentet från vulkanön Sicilien!

Druvorna till vinet växer på norra sidan av Etna, mellan 650 och 780 meter över havet i Santa Spirito-distriktet. Där återfinns 10 hektar ekologiska vingårdar med de, för Sicilien, urtypiska druvorna nerello mascalese och nerello cappuccio. Vinstockarna har hunnit bli upp till 100 år gamla och ligger på terrasser gjorda av lavastenar. Vinerna från vulkanen Etna på Sicilien är något av det absolut trendigaste i vinvärlden just nu och när vi provar detta förstår vi varför. Palmento Costanzo Etna Rosso 2019 är ett fylligt, kryddigt och nyanserat vin med inslag av körsbär, jordgubbar, tobak, fat och kryddighet. Välbalanserat och elegant med ett långt avslut. Detta är ett vin som är gjort för att drickas till lamm! Om du ska dricka vinet snart så låt det gärna luftas innan.

”FYND!” i Allt om Vin

Vindistriktet Sicilien

På senare år har den sicilianska vinindustrin flyttat fram sina positioner rejält. Med sciroccon som sveper in från Sahara har den fascinerande ön rest sig och är nu otvivelaktigt den främsta av Medelhavets många vin-öar.

Trots att Sicilien svarar för en stor del av den italienska vinproduktionen var ön länge en region i skuggan av andra italienska vindistrikt. Under efterkrigstiden plågades Sicilien av emigration, fattigdom och ett administrativt kaos. Många vinbönder valde att odla andra grödor, flytta till fastlandet eller ännu längre norrut i Europa på jakt efter arbeten. Vinproduktionen på Sicilien koncentrerades till bulkviner som fylldes på tankbåtar och slukades av den italienska vermouthindustrin. Men situationen har förändrats. Nu kommer mer och mer högklassigt vin från Sicilien, exporten har ökat och öns ”nationalvin” Marsala har fått en renässans.

Sicilien har ett av Europas hetaste och torraste klimat. Öns sydspets ligger på samma breddgrad som Algeriet och Tunisien. Från Nordafrikas öknar faller sand som lössjord och Medelhavet för med sig salta regn. Sicilien erbjuder mycket varierade förutsättningar för vinodling med stora höjdskillnader med svalare lägen. Den vulkaniska och porösa lavajorden, särskilt kring Etna, har höga halter av svavel, aska och pimsten och utvecklar viner med en unik mineralton. Mycket omtalad är den röda lerjorden på öns sydvästra del som anses ge viner med en utpräglad körsbärs- och svartvinbärsfrukt. Det var för övrigt ur denna jord som Adam en gång skapades, åtminstone om man frågar de många fromma katolikerna på ön.

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.