Paul Jaboulet Parallèle 45
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

129 kronor | Ekologiskt Lagringsbarhet 2023-2025

Paul Jaboulet Parallèle 45

Namnet syftar till den 45:e breddgraden som löper ett par kilometer från husets vinkällare vid Tain L’Hermitage. Cuvéen har producerats sedan 1950-talet och är ett utmärkt exempel på distriktets stil. Druvblandningen utgörs av 55 % Grenache, 35 % Syrah och 10% Mourvedre vilket är tre av de klassiska druvorna från området. Vinet har en medelfyllig kropp med lena tanniner och en inbjudande kryddighet. Både doft och smak bjuder på generösa inslag av björnbär och skogshallon som kompletteras av färska örter, lagerblad och peppar. Ett utmärkt allroundvin som passar perfekt till såväl svensk husmanskost som kraftigare rätter från medelhavsområdet. Den bäriga och kryddiga karaktären gör sig även ypperligt till lagrade hårdostar.

Côtes du Rhône är både samlingsnamnet för alla viner som odlas längs Rhônedalens sluttningar och en så kallad AOC, Appellation d’Origine Contrôlée, där Grenache, Syrah och Mourvedre utgör ryggraden i de röda vinerna. Kombinationen av de tre druvorna har även fått fäste i vinvärlden utanför Frankrike och går då ofta under förkortningen GSM. De röda vinerna kännetecknas generellt sett av medelhög fyllighet och syra, generös frukt samt en len men närvarande strävhet. Utmärkta matviner!

OBS! Det kan finnas butiker som har fått in den senaste årgången 2021. Den är dock minst lika bra, om inte bättre.

Omdömen om årgång 2020:

Personligt rött och ett toppbra val, alla dagar. Betyg 4!
– Vinbanken, 2022

Fynd! – Dina Viner, 2021

Toppval från Frankrike! Fyra getingar!
– Expressen/Allt om Vin, 2021

Elegant vin med en viss fruktsötma som vi gillar. Nyanserat med lagom mjuka tanniner samt med lång eftersmak.
– Vinjournalen, 2021

An incredible burst of redcurrants and blueberries lead the way, making it a thoroughly joyous Côtes du Rhône. 17 av 20!
– Matthew JukesDetaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.