San Silvestro Piemonte Rosso Biologico
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

95 kr | Ekologiskt | Lagringsbarhet 2022-2027
Systembolagets beställningssortiment

Piemonte Rosso Biologico

Producenten San Silvestro kommer från hjärtat av Piemonte och ägs av familjen Sartirano. Idag är det fjärde generationen som för vidare traditionen att göra vin från ett av Italiens absolut mest spännande områden. Förutom Barbera-viner har även familjen Sartirano gjort sig kända för att producera komplexa Baroloviner som klarar lång lagring. Därför är det extra kul att man i fallet Piemonte Rosso Biologico istället bjuder på en druvblandning. Barbera, Dolcetto och Cabernet Sauvignon samsas i flaskan och gör så med den äran! Smaken är både djup och långvarig med toner av mörka bär och färska örter. Ytterligare karaktär får vinet från lagring på stora, gamla ekfat. Lagringsmässigt så kan du låta detta vin ligga några år och när det blir dags att dricka så tipset att göra det med en smakrik kötträtt. Varför inte tillsammans med Swedishfoodie’s lammfilé med parmesanstuvad savojkål och andra godsaker?

Den lite ovanliga druvblandningen

Det råder inget tvivel om att de flesta vinkonsumenter förknippar Piemonte med den mytomspunna druvan Nebbiolo.

Däremot har den populära vinregionen väldigt mycket mer att bjuda på, i druvväg. Barbera är en annan druva mycket förknippad med regionen såväl som Dolcetto. De vanligaste uttrycken från Piemonte bjuder på enbart en av druvorna och druvblandningar är mindre vanliga, i alla fall om vi sneglar på de största vinerna på den svenska marknanden. Därför är det extra spännande med just ett flertal druvor i samma flaska, som i fallet Piemonte Rosso Biologico från San Silvestro. Utöver att man har använt sig av både Barbera och Dolcetto så är även den, för området, mer otypiska Cabernet Sauvignon närvarande i flaskan. Barbera är faktiskt den mest odlade druvsorten i Piemonte och är känd för sin pondus och kraften den ger vinet. Dolcetto växer mestadels i södra Piemonte och karaktäriseras av sin söta frukt. Däremot ger Dolcetto ett torrt, friskt och lättdrucket vin. Cabernet Sauvignon är som bekant starkt förknippad med Bordeaux och ger sträva viner med hög fruktsyra och mörk frukt. Tillsammans ger de i detta fallet en djup och lång smak som ackompanjeras av fatkaraktär som kommer från lagring av stora, gamla ekfat.

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.