Poggio Le Volpi Rosso
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

121 kr | Lagringsbarhet 2022-2026
Systembolagets beställningssortiment

Poggio Le Volpi Rosso

Röda viner från Italien har svenska konsumenter generellt sett väldigt bra koll på. Ursprung som Piemonte, Toscana och Valpolicella har nog nästan alla hört talas om. Däremot är det relativt få stött på vin från Rom, eller närmare bestämt Roma DOC. Kanske inte så konstigt då den ursprungsbeteckningen inte ens funnits i 10 år. Poggio Le Volpi Rosso 2018 är dessutom ett vin med flera fina priser i bagaget. En strålande ambassadör för sin region som dessutom är utmärkt till mat!

Faktum är att strax söder om Rom råder perfekta förhållanden för vinodling, där den vulkaniska jorden ger grymma viner på, bland annat, druvsorterna Montepulciano, Cesanese och Syrah. Även om det har odlats druvor här i tusentals år är ursprungsbeteckningen som sagt (Roma DOC) knappt 10 år gammal. Poggio Le Volpi Rosso görs på just Montepulciano och Syrah. I näsa och mun bjuds det på ett vin av det fylligare och kraftigare slaget med toner av mörka bär, choklad och kaffe. Stilen påminner till viss del om Barolo med signifikativt rejäla men ändå silkeslena tanniner. Du dricker vinet lätt kylt som det är eller till någon härligt italiensk maträtt. Vi har med Swedishfoodies hjälp matchat vinet med en gudomlig pizza gjord från grunden. Testa, det är värt det!

Alla flaskor levereras i fin presentkartong!

Omdömen och priser i urval:

98 av 99 poäng från erkände italienske vinkritikern Luca Maroni

Guld i BERLIN WINE TROPHY 2020

Silver i MUNDUS VINI 2020Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.