Poggio Nero Brunello di Montalcino
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

259 kr | Lagringsbarhet 2021-2029 Systembolagets fasta sortiment Poggio Nero Brunello di Montalcino Poggio Nero betyder svart kulle. Jordmånen är grusig och lerig och skiftar mycket i färg. Uppe på kullen är jorden mörk med låg buskskog insprängd bland vingårdarna. Från denna kulle hämtas brunello-druvorna som den lokala klonen av druvan sangiovese heter. Vinmakare är Mario Calzolari, som länge ansetts vara en mästare på att tämja de speciella vinerna från Montalcino. Vinet har lagrats totalt fyra år varav tre av dem på så kallade bottis, gjorda av slavonsk ek och därefter ett års flasklagring. Doften är generös med välintegrerad fatkaraktär och frisk röd bärfruktighet (tänk körsbär och plommon). Smaken är fyllig och nyanserat frisk med en silkeslen tanninstruktur. Vinet kan du lagra i fem år till utan problem men med rätt mat är det klockrent redan nu. Fettet och köttet i veckans sliders rundar av tanninerna i vinet på ett föredömligt sätt! Årgång 2015 i Montalcino har fått 97 poäng och omdömet ”Extraordinary” av Robert Parker.

Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.