Pongrácz Blanc de Blancs Brut
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

150 kr | Systembolagets beställningssortiment

Pongrácz Blanc de Blancs Brut

Äntligen premiär för denna Blanc de Blancs från Sydafrika, gjord på méthode cap classique. Metoden motsvarar den som används i Champagne, nämligen en andra jäsning på flaska som ger vinet dess kolsyra. Pongrácz Blanc de Blancs görs uteslutande på Chardonnay-druvor och därför blir resultatet både krispigt och elegant, perfekt tillsammans med fisk och skaldjur.

Pongrácz Blanc de Blancs Brut är ett elegant och komplext mousserande vin från Western Cape i Sydafrika. Vinet framställs enligt méthode cap classique, vilket är den lokala motsvarigheten till champagnemetoden. Vinet tillåts ligga hela 36 månader på sin jästfällning vilket bidrar med både struktur och en härlig brödighet. Då detta är en Blanc de Blancs så är druvan Chardonnay, en druvsort som Sydafrikanska vinmakare alltid behandlar med allra största vördnad. Doft och smak är elegant fruktig med inslag av gröna äpplen, citrus, brioche och mineral med en lång finish. Du serverar Pongrácz Blanc de Blancs med fördel till rätter av fisk och skaldjur. Swedishfoodie har gjort en fisksoppa som passar alldeles ypperligt bra till detta eleganta bubbel.

Beställ enkelt via Systembolaget och hämta ut i din närmsta butik inom några dagar.

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.