Pot de Vin




Jag accepterar villkoren



Du kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

129 kr | Lagringsbarhet 2023-2027
Systembolagets beställningssortiment

Pot de Vin

Nu är det äntligen premiär för Pot de Vin, ett ekologiskt och smakrikt naturvin gjort på den klassiska druvan Merlot. Den generösa doften bjuder på inslag av blåbär, hallon och en hint av färska provencalska örter. Smaken är generöst blåfruktig med en frisk syra som gör vinet utmärkt att para till mat. Njut det till vårens alla festrätter eller varför inte till säsongens första grillning? Vinet kommer från Château Guilhem som drivits i samma familj sedan 1800-talet. När Bertrand Gourdou, ägare och femte generationens vinmakare, letade igenom ett gammalt skrivbord hittade han en etikett som hans farfar gjorde i början av 1970-talet. Etiketten inspirerade Bertrand att göra ett naturligt vin med karaktär: biodynamiskt odlad frukt som jästs med inhemsk jäst i betongtankar byggda av hans farfar.

Omdömen i urval:

FYND! ”Karaktärsstark merlot i ensam majestät från soliga Languedoc” – Eva Weckström, Vinbörsen 2023

5 av 5! ”Juicy skogsbärig frukt, plommon, torkade frukter, skalkärvhet och tydligt örtiga toner” – Boxtoppen, 2023

“Grillkvällens tjusning – ett otroligt bra vin till vårens alla grillmiddagar” – Wine Table, 2023

 


















Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.