Quercia al Poggio
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

139 kronor | Ekologiskt | Systembolagets fasta sortiment

Quercia al Poggio Chianti Classico 2018

Vinet finns i 40 butiker eller att beställa på Systembolagets sajt. Om webbsaldot tar slut kan du bevaka varan och få ett mail när produkten är tillbaka i lager.

Vinhuset ägs av familjen Rossi och återfinns i hjärtat av Chianti. Med cirka 18 månader på ekfat plus ytterligare 6 månader på flaska är Quercia al Poggio Chianti Classico 2018 ett vin du kan njuta av redan nu, men stalltipset är att ha lite tålamod. Du kommer att bli rikligt belönad när tanninerna är ytterligare integrerade. Chianti Classico betyder att minst 80% av innehållet kommer av druvan Sangiovese, här är den siffran 100%. Årgång 2018 i Chianti var en relativt stor skörd, med en hög koncentration av både fruktsyra- och sötma i varje enskild druva. Resultatet är en generös smakupplevelse i klassisk Chianti-stil med mörk frukt, cederträ ackompanjerat av eleganta tannin. Detta är ett matvin av rang och är det dags att grilla så bör tillhörande recept testas!

”6 av 6. Ekologisk Chianti Classico av bästa sort.” – SvD, juni 2021

***

”95 points” – International Wine & Spirits Competition

***

”92 points. Nice purity and Sangiovese here.” – James SucklingDetaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.