Quercia al Poggio
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

139 kronor | Ekologiskt | Systembolagets fasta sortiment

Quercia al Poggio Chianti Classico 2017

Ända sedan man introducerades på den svenska marknaden har det ekologiska och biodynamiska vinhuset varit en Toscana-favorit i många hushåll och denna årgången lär inte ändra folks uppfattning.
Vinhuset ägs av familjen Rossi och återfinns i hjärtat av Chianti. På plats bedriver familjen en småskalig, ekologisk produktion av vin med stort fokus på hållbar utveckling. Att bedriva en ekologisk verksamhet är en självklarhet men även satsningar på biologisk mångfald för kommande generationer prioriteras. Med cirka 18 månader på ekfat plus ytterligare 6 månader på flaska är Quercia al Poggio Chianti Classico 2017 ett vin du kan njuta av redan nu. Chianti Classico betyder att minst 80% av innehållet kommer av druvan Sangiovese. Årgång 2017 i Chianti var en relativt liten skörd. Det ledde till en hög koncentration av både fruktsyra- och sötma i varje enskild handplockad druva. Resultatet är en generös smakupplevelse i klassisk Chianti-stil med mörk frukt, cederträ och dessutom med en riktigt fin tannin-struktur. Detta är ett matvin av rang och är det dags att grilla snart så bör Swedishfoodies recept testas!

Vinet har tilldelats hela 91 poäng i Livets Goda!

Lagringsbarhet 2020-2025

Vinet är redo att avnjutas redan nu. Årtalen är vår rekommendation för hur länge vinet kan lagras. Vid köp av flera flaskor kan du jämföra vinet över tid.Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.