Richard Juhlin Blanc de Blancs Brut




Jag accepterar villkoren



Du kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

129 kr | Lagringsbarhet 2020-2022
Systembolagets beställningssortiment

Richard Juhlin Blanc de Blancs Brut

Äntligen har världens främste champagne-expert Richard Juhlin tagit saken i egna händer och lanserat ett bubbel. Vinet är ett Blanc de Blancs från Limoux i södra Frankrike, platsen som sägs vara ground zero för det mousserande vinet på 1500-talet. Till vinet har Swedishfoodie lagat en läcker rätt som är ett måste om du gillar pilgrimsmusslor och brynt smör!

Efter att ha provat över 11 000 olika champagner och blivit dubbad riddare av Champagne kan man lugnt säga att Richard Juhlin kan det här med mousserande vin. I sökandet efter en egen produkt fann han vingårdarna runt staden Limoux i södra Frankrike. Detta bubbel är tillverkat enligt den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska i 12 månader. Blanc de Blancs innebär, precis som i Champagne, att vinet görs på 100% Chardonnay-druvor. Detta ger ett friskt och torrt mousserande vin som samtidigt är rejält elegant med en läcker mousse. Doft och smak bjuder på inslag av äpplen, brioche och grillad citron. Passar perfekt till veckans supersmarriga recept på pilgrimsmussla. Tipset är att byta ut den klassiska champagneflöjten och dricka vinet ur ett vitvinsglas för att maximera doft- och smakupplevelsen!



















Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.