Ricossa Barbaresco Organic
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

191 kr | Lagringsbarhet 2022-2030
Systembolagets fasta sortiment

Ricossa Barbaresco Organic

Om Barolo kallas för kungen av Piemonte så är detta definitivt drottningen. Antagligen är Barbaresco det mest eleganta uttrycket av ett vin gjort på Nebbiolo från Piemonte. Ricossas Barbaresco från årgången 2018 är dessutom ett av få ekologiskt certifierade viner från Piemonte. Som matvin betraktat är vinet strålande och därför bjuder Swedishfoodie på en maträtt som förvisso har tydligt franskt ursprung men som passar perfekt.

Nebbiolo är en druva som ger liten skörd och även kräver både tålamod och ett gott handlag. Vinerna gjorda på druvan kan oftast lagras länge. Det är fortfarande ovanligt med ekologiska odlingar i Piemonte och detta är ett av de första ekologiska vinerna från området. Vinet görs på druvor från kalkrika vingårdar där mineraliteten tillåts komplettera frukten i vinet. Ricossas ekologiska Barbaresco lagras ett år på franska ekfat och ytterligare två på ståltank. Resultatet är ett intensivt men välbalanserat vin med toner av röda bär, hallon, körsbär. Du kan även hitta kanel, lakrits och en tydlig mineralig ton. Eftersmaken är lång och fin. Vinet går fint att dricka nu men kan också läggas undan i 10 år utan problem. Ska du dricka vinet nu så lufta det innan och njut det till en härlig Boeuf Bourguignon eller varför inte lite lätt kylt till Swedishfoodies asiatiska råbiff.

Ricossa Barbaresco Organic får full pott av Boxtoppen.se med motiveringen FYND.

***

”FYND” – MunskänkarnaDetaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.