Ricossa Barbaresco Organic
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

199 kr | Lagringsbarhet 2023-2032
Systembolagets fasta sortiment

Ricossa Barbaresco Organic

Om Barolo kallas för kungen av Piemonte så är detta definitivt drottningen. Barbaresco står med största sannolikhet för det mest eleganta uttrycket av Nebbiolo från trakten. Det är fortfarande ovanligt med ekologiska odlingar i Piemonte och Ricossas Barbaresco från årgången 2020 är ett av de första ekologiskt certifierade vinerna från området. Som matvin betraktat är det strålande och därför bjuder Swedishfoodie på ett recept med norditaliensk koppling!

Nebbiolo är en druva som ger liten skörd och kräver både tålamod och ett gott handlag. Vinerna gjorda på druvan kan tack var den höga strävheten och syran lagras länge. Ricossas ekologiska Barbaresco lagras ett år på franska ekfat och ytterligare två på ståltank. Resultatet är ett intensivt men välbalanserat vin med primära toner av röda körsbär och jordgubbar samt en tydlig mineralitet. Du kan även hitta druvtypiska inslag av nypon och rosor följt av kanel och viol i den långa eftersmaken. Vinet går utmärkt att dricka nu men kan också läggas undan i 10 år utan problem. Lufta det med fördel innan servering och njut det till Swedishfoodies lammracks med tomatrisotto!

FYND! – Munskänkarna #6

5/5! – BoxtoppenDetaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.