Ricossa Barbera Nebbiolo
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

289 kr | Lagringsbarhet 2022-2022 Systembolagets beställningssortiment Ricossa Barbera Nebbiolo 2020 Kombinationen av de båda druvsorterna ger ett smakrikt och kraftfullt vin som präglas av finess. Barberadruvan som odlas i Monferrato står för den generösa frukten och de mörka inslagen av körsbär, viol och björnbär. Nebbiolo odlad i Langhe bidrar med struktur och djup där den fina syran och sammetslena tanninerna balanserar upp frukten och skapar ett fräscht intryck av rosor, skogshallon, nypon och kaffe. Den nyanserade och balanserade smaken gör att vinet är väldigt tacksamt att para ihop med mat. En vällagad tryffelpasta eller risotto som knyter an till vinets ursprung är kanske de mest självklara alternativen. Vill du istället flörta med frankofilerna i vänskapskretsen så lagar du en gammal hederlig Boeuf Bourguignon. Dekantera vinet minst 30 minuter innan servering för att ge det tid att öppna upp. Serveras lätt kylt. Omdömen i urval: BRA KÖP! – Gunilla Hultgren Karell, Vinbörsen sept 2021 Guldmedalj – Dryckeslistan.se  

Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.