Ricossa Barolo 2015




Jag accepterar villkoren



Du kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

179 kr | Lagringsbarhet 2021-2025
Systembolagets fasta sortiment

Ricossa Barolo 2015

Barolo är ju som bekant ett av Italiens allra mest uppskattade viner. Regionen är Piemonte och är vinet är känt för sin kraft och lagringsbarhet. Ricossa Barolo 2015 en “price fighter” från den stora årgången 2015 som redan hunnit komma en bra bit på vägen mot optimal mognad. Du kan välja att stoppa undan vinet i några år eller dekantera och dricka det nu.

Ett av Sveriges bäst prisade Barolo-viner kommer från kvalitetsproducenten Ricossa Antica Vigna som har sitt säte bland de böljande kullarna i Piemonte. Druvorna till vinet kommer från vingårdar i Castiglione Falletto, Serralunga d’Alba och La Morra. Nebbiolodruvorna växer på vinrankor med en snittålder strax över 20 år. Efter skörden så vinifieras druvorna varsamt och lagras på både amerikanska och franska ekfat i 24 månader innan ytterligare ett års lagring på flaska. De tre åren skänker djup och komplexitet där toner av läder, choklad och tobak börjar träda fram. Frukten är koncentrerad och drar åt mogna jordgubbar, mörka körsbär och kaffebönor. Syran är välbalanserad och tanninerna börjar redan rundas av. Servera vinet lätt kylt kring 16°C och låt det luftas en stund innan.

Ricossa Barolo 2015 belönades med silver i kategorin “Rött vin 160-179 kr” på Vinordic 2021!



















Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.