Marqués de Riscal Reserva
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

169 kr | Lagringsbarhet 2022-2026

Marqués de Riscal Reserva

Marqués de Riscal Reserva har många av de typiska smakerna som vi förknippar med riojaviner. Här finns vaniljen från ekfatslagringen, tempranillo-druvornas viol- och björnbärstoner men också inslag av frukter som plommon, körsbär, torkade äpplen och svarta vinbär. I eftersmaken finns en finstämd kryddighet av nejlika och muskot.

Kul att veta är att Reservavinet från Riscal lagras i omkring två år på amerikanska ekfat och ett år på flaska. Reserva i Rioja är en åldersklassifikation som innebär minst tre års lagring, varav minst ett år på ekfat. Denna nätklädda klassiker är ett av de mest uppskattade vinerna på Systembolaget år efter år och årgång 2017 kommer inte heller den göra er besvikna.

Distriktet Rioja!

Rioja ligger i norra Spanien på gränsen till och delvis in i Baskien. Området har fått sitt namn av floden Rio Oja som flyter genom det ordentligt kuperade och bergiga landskapet där de högsta topparna når 2 300 meter över havet.

Vinerna från Rioja blev mycket populära i Sverige vid mitten av 1990-talet då många bojkottade franska viner i protest mot provsprängningarna av kärnvapen i Indonesien. I Rioja produceras i huvudsak röda viner, som ofta lagras på rostade amerikanska ekfat och som därför får en regiontypisk vanilj- och citruskaraktär, mjuka tanniner och en hög syra. De allra främsta kvalitetsvinerna från Rioja kommer i regel från högt belägna vingårdar, främst i underregionerna Rioja Alavesa och Rioja Alta.

Den äldsta och mest odlade druvan i Rioja är tempranillo. Men det var i mitten av 1800-talet som det började odlas vin på allvar i Rioja, många av gårdarna i trakten grundades då och man tog efter de principer som Marqués de Riscal tagit till trakten. När sedan vinlusen gjorde rent hus bland vingårdarna i Frankrike uppstod snart en exportmarknad för vinerna från Rioja.

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.