Rocca Guicciarda Riserva 2019
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

159 kr | Lagringsbarhet 2023-2030
Systembolagets fasta sortiment

Rocca Guicciarda Riserva 2019

Barone Ricasoli har anor som sträcker sig tillbaka till 1141, men trots detta är innovation och utveckling ledorden för det legendariska vinhuset. Sedan mitten av 1990-talet drivs familjeföretaget i 32:a generationen (!) av Francesco Ricasoli.

Toscana och Chianti Classico hör till skaran vinregioner som blivit ikoniska klassiker och Rocca Guicciarda Riserva 2019 är ett vin som visar upp sitt ursprung från dess bästa sida. Här bjuds på rödbärig frukt i form av körsbär och hallon, tillsammans med kryddiga fattoner, färsk salvia och lite nougat. Smaken är fyllig med fin elegans och en lång välbalanserad eftersmak. Att det är en riserva skvallrar om att vinet har legat länge på fat och ytterligare en tid på flaska innan det nått hyllorna på Systembolaget. Som vanligt vad gäller Chianti Classico är det Sangiovese som innehar huvudrollen, tillsammans med några procent Merlot och Canaiolo. Vinet är klart tillgängligt redan nu, men mår absolut bra av någon timme i karaff innan servering. Serveras med fördel till favoritpastan, pizzan eller kötträtten!

Sagt om Ricasoli Guicciarda Riserva 2019:

”Jag häpnade när jag fick se Castello di Brolio första gången – familjen Ricasolis medeltida slott i Toscana. Sedan dess har jag sett upp till deras viner. Rocca Guicciarda är ett prisvärt mellanklassvin med allt du önskar av en sangiovese från Chianti Classico.”SvD, Mikael Mölstad, november 2022

”En årgång med både juicy generositet och stram stringens i samma harmoniska andetag. Fint plommon, viol och salviamörker i den mer rödmogna körsbär och vinbärsfruktigheten. Galestrobidraget i jordmånen ger fint limeljus liksom underskönt tannindriv och tobak och lavendel tar fin plats i de vegetala vindarna. Välspelande årgång.”Livets Goda, juli 2022

”FYND! Örtig och kryddig i stilen, också med lite solvarm jord, torkad salvia och mogna körsbär.”Allt om vin, juni 2022

”Härligt pampig och lite old-school i stilen – på det bästa av sätt. Här bjuds på gott om mörk frukt och massor av kryddighet i form av vanilj, kardemumma, kryddnejlika och lite kakaostänk. Ett vin som står pall för smakrika rätter och som gärna får låtas blomma ut i karaff i en timme eller två.”Winetable, mars 2022

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.