Rust en Vrede Estate
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

289 kr | Lagringsbarhet 2021-2035
Systembolagets fasta sortiment

Rust en Vrede Estate 2017

Rust en Vrede Estate från 2017 är den senaste årgången som är relativt ny på den svenska marknaden. Lagringsbart, kraftfullt och matvänligt är vinets tre viktigaste ledord. Dekantera och drick nu till mat med rejäla smaker eller lägg undan i 15 år utan problem! Eller ge bort till någon som verkligen uppskattar riktigt bra röda viner. Rust en Vrede Estate, som redan hunnit få några fina omdömen och utmärkelser, levereras i snyggt orange presentpapper.

Rust en Vrede Estate är enligt vinmakaren Coenie Snyman ”kärnan i allt vi gör”. Estate har vid hela fyra tillfällen kommit med på Wine Spectators lista över världens 100 bästa viner. Vinet produceras på druvor uteslutande från egna vingårdar och rådande årgång består av 52% Cabernet Sauvignon, 39% Syrah och 9% Merlot. De olika druvsorterna vinifieras separat och blandas sedan med målet att hitta det optimala uttrycket för den specifika årgången. Vinet har lagrats i 22 månader på franska ekfat, 40% nya och resterande 1–2 år gamla. Resultatet är välstrukturerat och kraftfullt med fokus på fruktintensitet och tanniner från både fat och druvor. Doften är stor med rostade fat, mörka bär, choklad och tobak. Smaken bjuder på blåbär, svartvinbär, choklad och fat som gifts ihop i en lång finish.

Omdömen i urval:

92 poäng av 100 Tim Atkins i South Africa Special Report

“Best Signature Red” & 93 poäng av 100 i Winemag Prescient Top 20 Wines South Africa 2020 Report

Historien om Rust en Vrede

Rust en Vrede etablerades redan år 1694 av regionens dåvarande guvernör, Willem Adrian van der Stel. Ursprungligen dubbelt så stort delades ägorna upp i början av 1700-talet. Den första byggnaden restes på 1780-talet och källarna grävdes ut och stod klara 1785. På 1790-talet byggdes huvudbyggnaden.

Nästan 200 år senare köptes Rust en Vrede av familjen Engelbrecht. Familjen och deras förfäder har odlat druvor sedan tidigt 1700-tal men kunde nu äntligen, tack vare Rus en Vrede, kalla sig för vinproducenter. Redan 1978 kom de första vinerna från Rust en Vredes moderna era. Jannie Engelbrecht gjorde dessa men utsåg ganska snart Kevin Arnold till källarmästare på Rust en Vrede.

Under 30 år hade Rust en Vrede enbart två olika vinmakare, nämligen Kevin Arnold och Louis Strydom. År 2007 utsågs Coenie Snyman till ansvarig vinmakare men med skillnaden att han var del av ett större team. Numera styrs företaget och vingården av Jannies son Jean Engelbrecht med en årlig produktion om cirka 240 000 flaskor vin, enbart rött sådant. 50% av produktionen exporteras och andra halvan konsumeras i Sydafrika.

Rust en Vredes underjordiska källare var den första i sitt slag av privatägda Sydafrikanska vinhus. Designad för att kunna kontrollera temperaturen till perfektion har den under flera århundraden inneburit perfekta lagringsförhållanden för många unika viner.

Rust en Vrede har idag lyckats skapa ett rykte om sig som sträcker sig långt längre än de blygsamma, men charmiga, 55 hektaren mark. Den dagen du besöker Stellenbosch är en visit hos Rust en Vrede ett måste, inte minst för att man råkar driva en av Sydafrikas absolut bästa restauranger.Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.