Savigny-lès-Beaune Les Lavières Premier Cru




Jag accepterar villkoren



Du kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

329 kr | Lagringsbarhet 2022-2036
Systembolagets fasta sortiment

Savigny-lès-Beaune Les Lavières Premier Cru

Bouchard Père et Fils grundades av Michel Bouchard 1731 i Beaune, och är en av de äldsta vinegendomarna i Bourgogne. Idag är familjen inne på 9e generationens vinmakare. Det här är ett vin som bevisar att riktig bra bourgogne inte måste kosta skjortan, det gäller bara att veta var du ska leta. En strålande ledsagare till kötträtter redan nu och med några års lagring växer komplexiteten ytterligare!

Tokhyllade Savigny-lès-Beaune Les Lavières Premier Cru 2019 lagras i 14 månader på franska ekfat och bjuder på saftiga röda bär, strukturerad syra och silkeslena tanniner. Ett vin som klarar lång lagring men med fördel dricks ungt för att ta vara på det fräscha intrycket från den unga frukten.
Årgång 2019 var ett vädermässigt blandat år, med kall vår och varm sommar, men vinerna har visat sig vara komplexa, smakrika och raffinerade. 2019 Savigny-lès-Beaune bjuder på en intensiv doft av rosor, skogshallon, mogna jordgubbar, kanel och sandelträ. En tydlig mineralitet lyfter fräschören från årgången och ger en lång finish. Passar bra till torsk med bacon, kraftigare fågelrätter och vegetariskt. Drick vinet lätt kylt ur stora kupor!

Omdömen i urval:

Robert Parker: 93 poäng

James Suckling: 93 poäng

Livets Goda: 92+ poäng

Jasper Morris MW: 92 poäng

 



















Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.