Savigny-lès-Beaune Les Lavières Premier Cru
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

329 kr | Lagringsbarhet 2022-2034
Systembolagets fasta sortiment

Savigny-lès-Beaune Les Lavières Premier Cru

Bouchard Père et Fils grundades av Michel Bouchard 1731 i Beaune, och är en av de äldsta vinegendomarna i Bourgogne. Idag är familjen inne på 9e generationens vinmakare. Det här är ett vin som bevisar att riktig bra bourgogne inte måste kosta skjortan, det gäller bara att veta var du ska leta. En strålande ledsagare till kötträtter redan nu och med några års lagring växer komplexiteten ytterligare!

Lagringsdugliga Savigny-lès-Beaune Les Lavières Premier Cru 2018 är ett vin som får cirka 14 månaders lagring i franska ekfat, varav 25-35% är nya. Om du kan dina röda bourgogner så krävs det inte någon större ansträngning för att konstatera att detta är just det, ett vin som stolt visar upp sitt ursprung i doft och smak. Vinets tema, tack vare det exceptionella året 2018, är koncentration och mognad, något som gör vinet redo att dricka redan nu. I näsan bjuds vi på en härlig stiltypisk saftig bärighet och smaken leder tankarna till skogshallon, jordgubbar och lingon. Lätta tanniner och syra skvallrar om en stor lagringspotential. Passar utmärkt till kötträtter och om du har tillgång till större bourgogne-kupor så njut vinet svalt ur en sådan för optimal upplevelse.

Omdömen i urval:

91 poäng av Robert Parker’s Wine Advocate

92+ poäng i Livets Goda

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.