Soprasasso Amarone
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

202 kr | Lagringsbarhet 2021-2025

 

Soprasasso Amarone della Valpolicella

Soprasasso Amarone della Valpolicella är ett fullmatat och komplext vin i modern stil. Färgen är mörkt röd med violetta inslag och doften är stor med inslag av torkad frukt och mogna bär. Smaken följer samma palett med toner av torkad frukt, russin, choklad och kryddor. Vinet har en fin balans mellan sötma och syra och mynnar ut i en lång, härlig eftersmak. Då vinet redan fått några år på flaska i vinhusets källare är det redo att avnjutas inom några år. Detta är ingen långlagrare utan en väldigt kompetent ”vardags-amarone”.

Amarone görs som bekant med hjälp av den så kallade apassimento-metoden och tillverkas uteslutande i regionen Valpolicella i Veneto. Direkt efter skörd läggs druvorna på torkning. Detta ger Amarone-viner en speciell, fullmatad karaktär där alla de goda smakerna kommer fram ännu tydligare. Soprasasso Amarone är fullproppad med smak, till ett mycket vettigt pris. Prova vinet till Swedishfoodie’s grymma kroketter med tillbehör som går väldigt bra ihop med vinets naturliga sötma.

Varför är Amarone så populärt?

Dags att forska lite mer i varför just Amarone har har en så stark ställning i Skandinavien och framför allt Sverige.

Amarone har inte en sådan lång historia som man kan tro, i alla fall inte kommersiellt. Amarone-viner ansågs förr i tiden vara ett defekt Reciotovin. Recioto della Valpolicella är ett sött vin vars tillverkningsprocess är likvärdig med den för Amarone, förutom att en Amarone har jäst upp mer socker och därför blivit alkoholstarkare och mindre sött. Det var faktiskt inte förrän på 1950-talet produktionen började vända sig mot en bredare marknad. Under 1980-talet kom boomen och Amarone slog igenom stort i Tyskland, USA och just Skandinavien. Den stora efterfrågan har också satt rejäl fart på produktionen. År 2005 låg den producerade volymen på 8,5 miljoner flaskor och 2014 hade den siffran stigit till 14 miljoner. För att undvika en överproduktion har en gräns dragits vid att maximalt 70% av skörden får användas till att producera Amarone-viner. Enligt många är det ändå en väldigt hög siffra och det finns en oro för överproduktion som i sin tur kan leda till försämrad kvalitet.

Men mer fokus på varför Amarone blivit en sådan framgångssaga på exempelvis den svenska marknaden. Svaret kan nog sammanfattas med att vi svenskar uppskattar kraftiga, fylliga och komplext smakrika viner, som både kan njutas rakt upp och ner eller tillsammans med biffen. Vinerna har en hög alkoholhalt, mycket fruktighet och beskrivs av många som en smakexplosion.

Ytterligare en anledning kan vara att vi svenskar förstår och känner oss trygga med viner från Italien. Cirka 50% av alla viner över 120 kr som säljs på Systembolaget kommer i dagsläget från Italien. En annan kan vara att vi konsumenter tenderar att byta upp oss och välja viner som kostar lite mer. Då Amarone står för en stor del av rött vin över 170 kr i butik fångar vinet upp många av de konsumenter som gjort resan uppåt i pris. Avslutningsvis har Amarone-producenterna varit väldigt duktiga på att marknadsföra sina viner som sticker ut jämfört med många andra röda viner i samma prisklass. Kraftfullt, fruktigt och gott enligt många! Och med denna erfarenhet kommer nog inte alltför sällan lusten och nyfikenheten att utforska mer och dyrare Amarone.

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.