Soprasasso Valpolicella Ripasso
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

119 kr | Lagringsbarhet 2019-2022 | Systembolagets fasta sortiment

Soprasasso Valpolicella Ripasso

Med redan några år på nacken bjuder Soprasasso Valpolicella Ripasso på fina mognadstoner redan nu. En av svenskarnas favoritproducenter när det kommer till Amarone har verkligen fått till en bra balans och harmoni i sann venetiansk anda. Tack vare förstklassiga pressrester från Amarone-produktionen på vingården får denna Ripasso en kraftfullhet och en fyllighet som är uppskattad av många. Druvorna är de regionala hjältarna Corvina Veronese, Corvinone och Rondinella och de kommer från ett större antal skilda lägen i Valpolicella. Med detta kommer komplexitet och med komplexitet kommer användbarhet. Därför är vinet exempelvis tacksamt att matcha med rätter från vårt klassikt svenska kök, något som Swdishfoodie har snappat upp. Doften är stor, elegegant och lätt nötig och smaken erbjuder mogna körsbär tillsammans med finfina fattoner. Då vinet redan fått ligga ner i vinhusets källare rekommenderar vi att det konsumeras inom 3-4 år!

Området Valpolicella

Valpolicella är ett område i den italienska provinsen Verona, öster om Gardasjön. Den bergiga regionen är känd för jordbruk och marmorbrytning och områdena norr om floden Adige är kända för sin vinproduktion. Ordets innebörd är inte helt utredd, men det kan härstamma från latinet för ‘dalen med vinkällare’. Valpolicella består av sju kommuner; Pescantina, San Pietro in Cariano, Negrar, Marano, Fumane, Sant’Ambrogio och Sant’Anna d’Alfaedo.

Idag är Valpolicellas ekonomi starkt baserad på vinproduktion, särskilt vinerna Amarone och Ripasso vilket är kraftiga och fylliga viner gjorda på delvis torkade druvor (även kallat Passito). Recioto är söta viner, även de producerade på torkade druvor. Det produceras även stora mängder viner under benämningen Valpolicella eller Valpolicella Classico vilka är lite mjukare och lättare än de förstnämnda. Slutligen finns Valpolicella Superiore som karaktäriseras av en något högre alkoholhalt och lite lägre syra än de vanliga Valpolicella, och även måste lagras minst ett år.

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.