Tapiz Seleccion de Barricas




Jag accepterar villkoren



Du kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

199 kr | Lagringsbarhet 2020-2028
Systembolagets tillfälliga sortiment

Tapiz Seleccion de Barricas

Bakom detta vin står förutom den välkände argentinske vinmakaren Fabián Valenzuela även den världsberömde vinmakaren Jean-Claude Berrouet som var ansvarig för Bordeauxslottet Château Petrus i hela 44 år. Tillsammans har de skapat Tapiz Seleccion de Barricas 2017, skolboksexempel av ett höghöjdsvin och ett utpräglat matvin.

Bodegas Tapiz ägs av den svenskättade Patrica Ortiz och är beläget i Mendoza. Bodegas Tapiz signum är att vingårdarna är belägna på mycket hög höjd vid foten av bergskedjan Anderna. Ett svalt klimat gör att druvorna utvecklas långsamt med en hög syra som balanserar den djupa, rika och komplexa smaken som resultat. Sedan tar vinmakare Jean-Claude Berrouet och Fabián Valenzuela över och skapar Selección de Barricas som fått sitt namn för att vinhusets allra bästa fat valts ut. Årgång 2017 består av de klassiska franska druvorna Malbec, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc och Petit Verdot som fått vila 16 månader på prima franska ekfat. Resultatet är ett vin med inslag av björnbär, choklad, svartpeppar, plommon, örter och vanilj. Drick vinet lätt kylt till en riktigt bra bit kött!

Omdömen i urval:

91 av 100 poäng i Livets Goda, december 2020

“Mer än prisvärt” enligt Munskänken, juni 2020

“Smakrikt, kryddig i tät, kompakt och lite eldig stil” enligt Allt om Vin, juni 2020



















Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.