Terroir Sauvage Blanc
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

139 kr | Lagringsbarhet 2022-2024
Systembolagets beställningssortiment

Terroir Sauvage Blanc 2020

Terroir Sauvage betyder ”vild jord” och det är temat på detta utmärkta vita vin. Gillar du torra, uttrycksfulla vita franska viner så kan detta mycket väl falla dig i smaken. Om du undrar vad du ska laga för mat så är vår starka rekommendation Swedishfoodies underbara torskrygg!

Till skillnad från de allra flesta viner som tillverkas i dag så används här endast den vilda jästen från druvan för alkoholjäsningen, något som definitivt sätter en unik prägel på vinet samt ger ett uttryck som bara den specifika odlingsplatsen kan frambringa. Resultatet är ett mycket generöst och smakintensivt vin där samspelet mellan druvorna Vermentino, Viognier och Roussane ger ett elegant vin med härliga inslag av citrus, aprikos, päron och mineralitet. Det mest uppenbara serveringsförslaget för vinet är smakrika rätter på fisk & skaldjur, men det funkar minst lika bra till asiatisk mat eller till en grillad kalventrecote. Terroir Sauvage är ett namn att lägga på minnet i kategorin användbara viner. Pluspoäng för att det är ett så kallat naturvin – ekologiskt och odlat efter biodynamiska principer.

Detta vintips är framtaget i samarbete med importören Urban Wines

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.