The Hundred Grenache
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

219 kr | Lagringsbarhet 2019-2027
Systembolagets fasta sortiment

The Hundred Grenache 2105

Willunga 100 är kanske den allra mest intressanta producenten av grenache just nu från Australien. Vingården etablerades 2004 av en trio riktiga vinexperter, David Gleave (Master of Wine), Michael Hill-Smith och John Ratcliffe, deras ultimata mål var att göra Willunga 100 till en prestigevingård som kan leverera fantastiska viner från Australien, men utan den alltför höga prislappen.

Teamet fokuserar uteslutande på kvalitet och de är vida kända för sin otroliga Grenache, som kommer från gamla vinrankor. Hela iden bakom vinerna från Willunga är att producera unika viner som verkligen fångar hela essensen av regionen.

Idag leds vingården av några av Australiens absolut bästa vinmakare, Tim James och Mike Farmilo – med dom vid rodret så är det ingen tvekan om att Willunga 100 kommer att bli en av landets mest älskade vingårdar.

De 93-år gamla rankorna som vinerna kommer ifrån ligger i Clarendon, en subregion av McLaren Vale, Vingården ligger på de rätt så branta sluttningarna av Clarendon-Onkaparinga Gorge. Sandig lerjord på berggrunden som producerar druvor av fantastisk kvalitet. Alla druvor plockas förhand och tas omhand om med största respekt. Vinet får ligga på jästfällning i 12 månader och buteljeras därefter.

“Vinet har eleganta blommiga aromer och är runt och mjukt med balanserade tanniner och mogna bär.
Vinet går utan problem att lagra i 5-10 år.”Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.