Tirrenico 2015
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

159 kr | Lagringsbarhet 2018-2028
Systembolagets fasta sortiment

Tirrenico 2015

2015 var ett exceptionellt år i Toscana. Tack vare varmt väder och väldigt lite nederbörd så fylldes druvorna med hög koncentration av både fruktsyra och sötma. Det i sin tur har lett till att Tirrenico 2015 har fått en exceptionellt bra balans, komplexitet och lagringspotential. Tio år från och med nu är inga som helst problem, det är snarare en fråga om hur du gillar ditt vin, ungt och livligt eller moget och harmoniskt.

Utöver cabernet sauvignon, cabernet franc och petit verdot har vinmakaren Carlo Ferrini valt att använda sig av druvan alicante. Vinet kan ses som ett ovanligt lyckat möte mellan Toscana och Bordeaux med den italienska terroiren och de, till större del, franska druvorna och ekfaten. Vinet lagras nämligen 12 månader på små franska ekfat efter pressning och jäsning. Resultatet är ett vin som tillsammans med rätt typ av mat kan avnjutas redan nu. Smaken är fyllig med toner av svarta vinbär med rostade inslag av mörk choklad och med en eftersmak som håller dig sällskap länge. Vill du dricka vinet nu så förespråkar vi dekantering en stund innan servering för att vinet ska öppna upp sig samt att du väljer rätt typ av mat. Swedishfoodie har gjort en pizza bianco med en massa godsaker.

Toppårgången 2015 i Toscana

Hur bra eller dålig en årgång blir beror främst på klimatet i området.

De länder som har omväxlande klimat har ofta även omväxlande kvalitet när det gäller vin. En bra årgång i Toscana kan alltså vara misslyckad i Australien eftersom klimaten är helt olika. De tre allvarligaste hoten för en vinskörd är; långa vintrar, kyliga somrar och stress före skörden.

En vinter som drar ut på tiden och gör våren kortare är ett allvarligt hot mot skörden. Frost, hagel och kyla kan förstöra sköra vinrankor och deras blad, och det tar längre tid för rankorna att utvecklas, vilket resulterar i en ojämn mognad i druvorna. För att det ska bli en bra årgång måste vintern sluta i tid och nederbörden vara begränsad.

År 2015 i Toscana och stora delar av Europa var ett år som alla vinproducenter drömmer om. Perfekt väder, druvor av högsta kvalitet och en stor produktion, tack vare just klimatet. Årgången klassas som 5-stjärning och druvorna var ovanligt små vilket ger en hög koncentration av både fruktsyra och hög sockerhalt. Det gav i sin tur viner i Toscana med stor fyllighet som lämpar sig extra väl för lagring. Det finns såklart undantag men det generella tipset är att hålla utkik efter viner från årgång 2015 och Toscana.

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.