Tirrenico
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

179 kr | Lagringsbarhet 2022-2031
Systembolagets beställningssortiment

Tirrenico

2016 var ett strålande år i Toscana. Tack vare varmt väder och väldigt lite nederbörd så fylldes druvorna med hög koncentration av både fruktsyra och sötma. Det i sin tur har lett till att Tirrenico 2017 har fått en exceptionellt bra balans, komplexitet och lagringspotential. Tio år från och med nu är inga som helst problem, det är snarare en fråga om hur du gillar ditt vin, ungt och livligt eller moget och harmoniskt.

Utöver cabernet sauvignon, cabernet franc och petit verdot har vinmakaren Carlo Ferrini valt att använda sig av druvan alicante. Vinet kan ses som ett ovanligt lyckat möte mellan Toscana och Bordeaux med den italienska terroiren och de, till större del, franska druvorna och ekfaten. Vinet lagras nämligen 12 månader på små franska ekfat efter pressning och jäsning. Resultatet är ett vin som tillsammans med rätt typ av mat kan avnjutas redan nu. Smaken är fyllig med toner av svarta vinbär med rostade inslag av mörk choklad och med en eftersmak som håller dig sällskap länge. Vill du dricka vinet nu så förespråkar vi dekantering en stund innan servering för att vinet ska öppna upp sig samt att du väljer rätt typ av mat. Swedishfoodie har gjort en pizza bianco med en massa godsaker.

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.