Tissot-Maire Crémant du Jura
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

119 kr | Lagringsbarhet 2018-2022

Tissot-Maire Crémant du Jura

Namnet Tissot-Maire kan härledas till två vinproducenter i Jura, Maison Tissot och Domaines Henri Maire, som inledde ett lyckosamt samarbete år 2000. Vinet görs på samma sätt som champagne och har genomgått en andra jäsning i flaska för att sedan lagras i denna under 15 månader före degorgering. Vinet är ”Extra Brut” vilket innebär att det är torrt. Innan man sätter i den slutliga korken fylls flaskan upp med en mindre mängd sött basvin, så kallad ”liqueur d’expédition”, och i detta fall är det väldigt lite, sex gram. Smakmässigt är vinet härligt friskt, torrt och elegant med inslag av mineral, citrus, äpplen och rostat bröd.

Vindistriktet

Jura är Frankrikes till ytan minsta vinregion och är vackert belägen vid foten av Juramassivet nära den schweiziska gränsen.

Den mest särpräglade vinstilen härifrån är ”Vin Jaune” (gult vin) som görs på druvan Savagnin och liknar sherry i framställningsmetoden. Vin jaune är ett Vin de Voile som lagrats utan upptoppning och där det bildats ett jästlager (voile) ovanpå ytan.

Men även det mousserande kvalitetsvinet från området, Crémant du Jura, är omtalat och tillverkas enligt den traditionella metoden, dvs. att bubblorna uppstår genom en andra jäsning i flaskan. Crémant de Jura AOP är ett viktigt distrikt eller ursprungsbeteckning som precis som Côtes de Jura täcker 105 kommuner från norr till söder. Den skapades så sent som 1995 men man har gjort bubblande vin i Jura sedan 1700-talet. Detta är både ett distrikt och ett moussernade vin som vi kommer att få höra mer om i framtiden!
Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.