Valle Reale Botteotto




Jag accepterar villkoren



Du kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

109 kr | Lagringsbarhet 2020-2023
Systembolagets fasta sortiment

Valle Reale Botteotto

I Abruzzerna i östra Italien, precis intill Adriatiska havets kust finner vi vingården Valle Reale där vinmakare Leonardo Pizzolo skapar ekologiska Botteotto på druvan Montepulciano d´Abruzzo. Filosofin är lika enkel som charmig; naturen bestämmer vinets smak och doft. Druvorna till Botteotto skördas för hand och de olika vingårdslotterna hålls separerade under vinifieringen. Efter en försiktig pressning får skalen macerera tillsammans med musten i cirka en vecka. Valle Reale Botteotto har därefter lagrats i 12 månader på franska ekfat för att skapa ett balanserat och komplext vin. Doften är kryddig med inslag av fat, körsbär, plommon, örter och choklad. Fruktig och kryddig smak med inslag av choklad, fat, mörka körsbär, plommon och salvia. Vinet passar mycket bra till mat och då gärna lite kraftigare maträtter vilket passar utmärkt nu på hösten. Drick det nu eller låt ligga ett par år!

Flaskan finns att köpa i cirka 30 Systembolagsbutiker eller att beställa på Systembolaget.se



















Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.