Vivaldi Valpolicella Ripasso
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

109 kr | Lagringsbarhet 2022-2027 | Systembolagets fasta sortiment

Vivaldi Valpolicella Ripasso ai Colli

En Ripasso är alltid ett utmärkt alternativ till en Amarone för den som inte uppskattar den fulla kraften de torkade druvorna medför. Genom att låta vinet jäsa en andra gång tillsammans med pressrester från Amarone-produktion blir vinet lättare men absolut inte tunt! I detta fallet bidrar de tre olika druvorna med viktiga delar i det färdiga resultatet. Corvina levererar kropp och struktur och ger vinet sin berömda lagringspotential. Corvinone ger också struktur och en kryddighet som förknippas med vinerna från Valpolicella. Rondinella bidrar framför allt med den djupt röda färgen och är en druva som alltid levererar hög, jämn kvalitet tack vare sin resistens mot mögel och andra sjukdomar i vingården. Både i doft och smak finner vi torkad frukt, plommon och körsbär. I eftersmaken får vi också ta del av generösa fat-toner och en härlig kryddighet. Lägg vinet på lagring eller prova det till en riktigt klassisk Carbonara! Oavsett vad så är en välgjord Ripasso av det här slaget väldigt mycket vin för pengarna.

Området Valpolicella

Valpolicella är ett område i den italienska provinsen Verona, öster om Gardasjön. Den bergiga regionen är känd för jordbruk och marmorbrytning och områdena norr om floden Adige är kända för sin vinproduktion. Ordets innebörd är inte helt utredd, men det kan härstamma från latinet för ’dalen med vinkällare’. Valpolicella består av sju kommuner; Pescantina, San Pietro in Cariano, Negrar, Marano, Fumane, Sant’Ambrogio och Sant’Anna d’Alfaedo.

Idag är Valpolicellas ekonomi starkt baserad på vinproduktion, särskilt vinerna Amarone och Ripasso vilket är kraftiga och fylliga viner gjorda på delvis torkade druvor (även kallat Passito). Recioto är söta viner, även de producerade på torkade druvor. Det produceras även stora mängder viner under benämningen Valpolicella eller Valpolicella Classico vilka är lite mjukare och lättare än de förstnämnda. Slutligen finns Valpolicella Superiore som karaktäriseras av en något högre alkoholhalt och lite lägre syra än de vanliga Valpolicella, och även måste lagras minst ett år.

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.