Vivaldi Amarone della Valpolicella ai Colli
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

219 kr | Lagringsbarhet 2022-2028 | Systembolagets fasta sortiment

Vivaldi Amarone della Valpolicella ai Colli

Det är härligt med viner som smakar som de ska! Denna Amarone della Valpolicella är full av kraft, smak och intensitet, allt tack vare de varsamt torkade druvorna. Samtidigt har vinet en frisk syra, välintegrerade ekfatstoner och inslag av mörka körsbär, kaffe, vanilj och russin. Smaskens! 2016 var ett utmärkt årgång, något som resulterade i fullmogna druvor. Dessa torkades sedan i 120 dagar, vilket bidragit till den härliga koncentration av smak som alla Amarone-älskare söker. Att matcha ett Amarone-vin med mat är inte alltid det enklaste men Swedishfoodie’s toasts med Brie de Meaux, Ibérico-skinka och tryffel väger med sina höga smaker upp det kraftfulla vinet galant.

90 poäng – Stark rekommendation – Livets Goda, Februari 2018

Vad är egentligen Amarone?

Amarone della Valpolicella är kronjuvelen bland Venetos viner. I produktionen används druvor som genomgått en torkningsprocess, även kallad l’appassimento. Enligt reglerna i produktionen är det tidigaste datumet för pressning 1 december, dock väljer en stor del av regionens vinproducenter att vänta med detta till mitten av januari, allt för att aromerna ska koncentreras ytterligare. Så timingen på pressningen beror på vilken stil på vinet som eftersträvas. Lätta viner görs på druvor som pressas tidigare och kraftigare viner kommer av senare pressade druvor. Amaronevinets kvalitet är helt avhängt på att denna appassimento-process lyckas. Först och främst skall de utvalda druvorna vara i perfekt skick där minsta spricka eller mosade druva kan attrahera mögel och röta. Något som till varje pris undviks av vinmakarna! De typiska druvorna som används i produktionen är Corvina, Rondinella och Molinara.Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.