Waltz Pinot Noir




Jag accepterar villkoren



Du kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

119 kr | Lagringsbarhet 2022-2025
Systembolagets beställningssortiment

Waltz Pinot Noir 2020

På senare år har Pinot Noir-viner som inte är från Bourgogne seglat upp som seriösa utmanare och har även blivit storfavoriter i de breda lagren av vinkonsumenter. Ledstjärnorna är främst USA och Österrike medan de tyska Spätburgundrarna lyser med sin frånvaro. Det vill vi ändra på!
Den främsta regionen för Pinot Noir i Tyskland är Baden. Här lever Riesling en undanskymd roll och Pinot Noir kung. Klimatet är varmare här än i andra tyska vinregioner och för varje hektar Riesling går det fyra hektar Pinot Noir. Då regionen är avlång blir det ganska olika stil på vinerna beroende på vart druvorna odlas. Waltz kommer från det kanske mest intressanta distriktet Ortenau (i höjd med Strasbourg) där vinerna får komplexitet och en mineralitet som påminner om den franska förlagan.
Waltz Pinot Noir är en 100% Pinot Noir där 30% av vinet har lagrats i nya franska 225 liters barriquer och 70% i gamla 4000 liters foudres.

 



















Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.