Waltz Pinot Noir
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

119 kr | Lagringsbarhet 2022-2025
Systembolagets beställningssortiment

Waltz Pinot Noir 2020

På senare år har Pinot Noir-viner som inte är från Bourgogne seglat upp som seriösa utmanare och har även blivit storfavoriter i de breda lagren av vinkonsumenter. Ledstjärnorna är främst USA och Österrike medan de tyska Spätburgundrarna lyser med sin frånvaro, tills nu. Veckans vin kommer från regionen Baden i södra Tyskland och det här är ett vin som definitivt kommer att hjälpa till att sätta Tyskland på rödvinskartan.

Regionen Baden återfinns i de södra delarna av Tyskland och här stormtrivs den annars så svårbemästrade Pinot Noir-druvan, samtidigt som rikskändisen Riesling lever i en mer undanskymd tillvaro. Baden bjuder på ett varmare klimat än andra tyska vinproducerande regioner och för varje hektar Riesling odlas där fyra hektar Pinot Noir. Druvorna till Waltz kommer från det kanske mest intressanta distriktet Ortenau, där vinerna får komplexitet och mineralitet. Vinet bjuder på eleganta toner av hallon, jordgubbar, nougat och en liten pepprighet. Till mat är det otroligt användbart då det funkar bra tillsammans till både lax och kyckling men även till lite kraftigare kötträtter. Servera i den största kupan du har och kyl en halvtimme innan det är dags.

FYND! – Bengt-Göran Kronstam, Vinbörsen

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.