Weingut Julius Spätburgunder 2017
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

169 kr | Lagringsbarhet 2019-2025

Weingut Julius Spätburgunder Trocken 2017

Weingut betyder vinhus eller vineri och Julius är namnet på familjen som producerar vinerna. Georg Julius ansvarar för vinmakeriet hos denna stolta vingård som ligger granne med Tysklands minsta by Worms, situerad precis intill floden Rhen. Jordmånen består till stor del av finkornig jord, lera och lite sandsten – något som medför att den kan lagra vatten under lång tid, även under långa varma somrar. Detta ger näring och mineraler till rankorna vilket leder till en mineralitet i smaken. I övrigt bjuder doft och smak på en riktigt fin kombination av vinbär, lätt kryddighet och elegant syra. Drick vinet tillsammans med Swedishfoodies panerade spätta, gärna lätt kylt!

Spätburgunder eller Pinot Noir?

För många konsumenter är viner gjorda på druvan Spätburgunder ett relativt okänt territorium. Faktum är att Tysklands Spätburgunder är samma druva som Frankrikes Pinot Noir.

Nästan lika många blir förvånade när de provar en Spätburgunder för första gången. Kan tyskarna verkligen göra så här bra röda viner? Svaret är att det kan dem absolut, även om Riesling fortfarande är den druva som är starkast förknippad med Tyskland som vinproducerande land. Den erkänt svårodlade Pinot Noir-druvan trivs numera riktigt bra i Tyskland tack vare, eller snarare, på grund av rådande klimatförändringar. För 20 år sedan var Tyskland för kallt och druvorna fick aldrig den där härligt eleganta rödbäriga frukten som vi förknippar med Pinot Noir. Faktum är att det för tillfället kommer det en hel riktigt kvalitativa viner gjorda på druvan Spätburgunder från tyska producenter.

På samma tema så vill vi tipsa om en kul jämförande provning som du kan genomföra där hemma. Nämligen att prova viner gjorda på samma druva! I Bourgogne, Napa Valley, Oregon samt de svalare delarna i Australien, Nya Zeeland, Sydafrika och Chile heter druvan Pinot Noir. I Österrike heter den Blauburgunder och italienarna kallar den för Pinot Nero. Se bara till att lägga dig i ungefär samma prisklass så att vinerna är kvalitetsmässigt jämförbara. Lycka till!

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.