Wiener Gemischter Satz
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

119 kr | Lagringsbarhet 2022-2023
Systembolagets fasta sortiment

Wiener Gemischter Satz 2020

Gemischter Satz är ett vin som skördas från en vingård där 3 eller fler druvsorter är planterade tillsammans, även kallad ”field blend”. Bakgrunden var från början att minimera risk då de olika druvsorterna var olika mottagliga för eventuella vingårdssjukdomar eller insektsangrepp, men man lärde sig även att de olika druvorna med sina olika karaktärer ger ett mångfacetterat vin med en egen personlighet. Weingut Zahels tolkning av vintypen är torrt och friskt med charmigt aromatiska inslag och toner av grönt äpple, citrus, krusbär och mineral. Perfekt som aperitif eller till lättare rätter av fisk eller skaldjur, eller somriga sallader med grillade grönsaker.

Om vingården

Mauer ligger i den sydvästra delen av Wien och har ett klimat som påverkas av den varma termiska regionen i syd och den svala skogen till väster. Detta ger optimala förutsättningar för produktion av både vita och röda viner.Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.