Xavier Châteauneuf-du-Pape




Jag accepterar villkoren



Du kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

271 kr | Lagringsbarhet 2022-2034
Systembolagets fasta sortiment

Xavier Châteauneuf-du-Pape 2017

Xavier Châteauneuf-du-Pape är en spännande cuvée baserad på gamla rankor planterade på tre olika jordmåner, med fokus på druvsorten Grenache. För att Grenachedruvan ska uppnå sin fulla potential måste riktigt gamla rankor användas och Xavier vinifierar 90-årig Grenache, ackompanjerat av 75-årig Mourvèdre och en skvätt 25-årig Syrah. Druvorna är valda med stor omsorg och tack vare en filosofi där frukten tillåts spela huvudrollen är detta ett väldigt spännande vin.

Vinet är djupt rubinrött med en elegant och fyllig doft med toner av mogen mörk frukt, läder och fattoner. På ett föredömligt sätt är vinet djupt och fylligt utan att enbart handla om kraft. Den solmogna frukten gör smaken len och tanninerna är redan väl integrerade. Dekantera och drick lätt kylt till en riktigt bra kötträtt! Går också bra att lagra de kommande 10-12 åren.



















Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.