Zenato Ripassa Superiore
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

209 kr | Lagringsbarhet 2022-2027

Zenato Ripassa Superiore

Ripasso är ju som bekant nära besläktat med Amarone. Namnet kommer från italienskans Ripassare, som betyder passera igen. Det har historiskt sett funnits flera sätt att producera Ripasso på men enligt en förordning från 2007 görs Ripasso enbart på unga Valpolicella-viner som genomgår en andra jäsning på pressrester från Amarone. I bästa fall innebär denna unika vinifierings-process en underbar kombination av körsbär och struktur från Valpolicellan med intensiteten, djupet, plommon-tonerna och kryddigheten från Amarone.

Just detta uppnås i denna Ripassa Superiore från Zenato. Vinmakaren Alberto Zenato har valt att fokusera på druvorna corvina, rondinella och oseleta, som alla plockas från absoluta topplägen i vinegendomen Costalunga i Sant’Ambrogio di Valpolicella. Här i det mer kuperade landskapet är druvorna kostsamma och anledningen stavas avsevärt bättre förutsättningar jämfört med den del av Valpolicella som hör till slättlandet. Vinet lagras i hela 18 månader på ekfat och resultatet är ett vin i absolut toppklass inom kategorin Ripasso. Du kan dricka vinet till höstens rätter eller lagra det ytterligare några år. Det är alltid extra kul att få prova ett vin från en stor årgång gjort med mycket kärlek! Vinet finns i cirka 300 Systembolagsbutiker.

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.