Zolo Black Malbec
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

Zolo Black Malbec

291 kr | Lagringsbarhet 2022-2032

Zolo Black Malbec 2017 är ett kraftpaket som också hunnit få några års lagring på flaska hos producenten Fincas Patagonicas. Vinet som görs på druvor som vuxit högt ovan molnen i Anderna har redan hunnit få beröm av flera vinskribenter. Till ett rött vin med tanniner och mörk frukt som detta behöver du såklart en maträtt med tryck i och det har Swedishfoodie ordnat!

Malbec-druvorna till detta vin växer på över 1000 meters höjd i vingården Alto Agrelo. Den höga höjden innebär kalla nätter och varma dagar, något som ger druvor med både fin aromatik och hög intensitet. Chefsvinmakare är Fabián Valenzuela och till sin hjälp har han ingen mindre än Jean Claude Berrouet, med 44 år på legendariska Château Petrus på sitt cv. Vinet lagras hela 18 månader på både nya och gamla ekfat, på såväl franska och amerikanska. Resultatet är ett vin med djupt röd färg med lila inslag. Doft och smak för tankarna till mogen röd frukt som plommon och fikon med fina toner av viol. Mjuka tanniner och lakritstoner i den eleganta eftersmaken. Vinet har legat i vinhusets källare tills nu och är redo att drickas, men kan absolut lagras ytterligare. Dricks lätt kylt i en stor kupa och gärna till en kötträtt med höga smaker!

Zolo Black Malbec har fått hela 92 poäng av 100 möjliga i Livets Goda!

 


Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.