Jeio Prosecco Superiore Brut - Recepttips och inspiration
Prenumerera nu

161

KRONOR

Jeio Prosecco Superiore Brut

Jag accepterar villkoren

Jeio Prosecco Superiore Brut

Gianluca Bisol och hans bror chefsvinmakaren Desidero är den 21:a generationen bakom det välrenommerade vinhuset Bisol Desiderio & Figli Azienda Agricola som producerar denna ovanligt kvalitativa prosecco. Endast 25% av all prosecco får den högsta kvalitetsklassificering DOCG. För att få kallas Prosecco Superiore måste druvorna komma från bergsluttningarna runt Conegliano Valdobbiadene. Naturligtvis så märks detta i resultatet, gjort på den proseccodruvan glera. Vinet har en mycket tilltalande krispighet och frukttoner från druvorna såsom äpple, fläder, apelsin/grapeskal och citrus. Det finns också en lätt pepprighet och mineralitet, vilket bidrar till en väldigt fin struktur i vinet. Jeio Brut är både läskande och elegant vilket medför att användningsområdet är förvånansvärt stort. Vinet tilldelades 90 poäng i Livets Goda när det provades i februari 2019.

Detta är Prosecco

Under stora delar av 1900-talet var Italien svårt plågat av fattigdom och oroligheter. Landet var ett utpräglat jordbrukssamhälle med stora skillnader mellan landsbygden i söder och expansiva städer i norr. I alla delar av landet odlade bönderna vindruvor i stora mängder. Kvaliteten varierade och produktionen saknade styrning och regelverk. Det var minst sagt rena vilda vinvästern. 1963 infördes DOC-systemet, en slags kvalitets- och ursprungskontroll, som ett försök att reglera det vildvuxna vinlandet. Detta kom att bli grunden för det italienska vinets uppgång. DOC-vinerna blev med tiden fler och fler och på 1980-talet tillkom en överklass med särskilt högt ställda krav, DOCG.

Prosecco är Italiens största DOC. Området där Prosecco får produceras fick sin klassificering 1969 och täcker 14 000 kvadratkilometer, en timmes bilväg nordost från Venedig, i regionerna Veneto och Friuli Venezia Giulia. Prosecco är en vintyp som nästan alltid är mousserande och som bara får göras av Glera-druvan, som fram till 2009 hette just Prosecco. Regelverket medger dock iblandning av andra druvsorter till max 15 procent. Ursprungligen kommer namnet från den lilla byn Prosecco utanför Trieste.

En mycket liten del Prosecco kan buteljeras som DOCG, då kommer vinet från särskilt utvalda och högklassiga odlingar. En sådan DOCG är Valdobbiadene, känt som det område i världen som producerar den allra förnämsta Proseccon. Valdobbiadene är proseccovinernas hjärta och står för en exklusiv del av all prosecco. För att få kallas Prosecco Superiore måste druvorna komma från de branta bergsluttningarna runt DOCG Conegliano Valdobbiadene. De brantaste sluttningarna kräver omkring 1000 mantimmar per hektar, att jämföra med de 100-250 mantimmar som krävs för att göra Prosecco DOC.

 • Ursprung: Veneto, Italien
 • Art nr: 72985
 • Produkttyp: Mousserande vin
 • Passar till: Apéritif, lättare fiskrätter
 • Volym: 750
 • Sockerhalt: 0,9 g/100 ml
 • Druva: Glera
 • Årgång: NV
 • Alkoholhalt: 11,5%
 • Pris: 161 kr
 • Lagringsbarhet: 2023-2025
 • Förslutning: Naturkork

Recept till vinet

Jeio Prosecco Superiore Brut

Gianluca Bisol och hans bror chefsvinmakaren Desidero är den 21:a...

Till recept