Vitvinspocherad sparris med beurre blanc

Vitvinspocherad sparris med beurre blanc!

Äntligen är det vita guldet här. Vit härlig sparris som pocherats i vitt vin och smör tillsammans med en beurre blanc packad med forellrom, löjrom och gräslök!

Toppa allt med körvel och krasse och du har en underbar upplevelse framför dig. Det är väldigt viktigt att inte överkoka din sparris då du vill ha en kärna som bjuder på spänstigt tuggmotstånd.

Det enkla sättet att kontrollera detta är att skära av en bit av sparrisen och smaka under kokningen. Är den klar så tar du upp dem och behöver den mer tid så lägger du tillbaka den.

Ingredienser:

Beställ vinet till maten här:

Så här gör du:

1. Skala sparrisen med en potatisskalare från strax under toppen till roten och skär sedan av en bit av änden. I en stekpanna adderar du vitt vin och vatten 30/70 och kokar i några minuter. Lägg i en rejäl klick smör, en nypa salt och lägg ner sparrisen. Låt sjuda tills den blivit mjuk men med önskad spänstighet utifrån egen smak och tycke. Hur länge sparrisen ska koka beror på tjockleken.

2. I en kastrull lägger du i hackad schalottenlök och en klick smör. Fräs försiktigt i några minuter och häll sedan ner vitt vin, en skvätt fiskbuljong och en skvätt grädde. Låt sjuda
till 50% återstår och addera rumstempererat smör en klick i taget samtidigt som du mixar allt med en stavmixer. Du kommer att behöva en ansenlig mängd smör då det trots allt är en smörsås! Fortsätt addera smör tills texturen är len, fyllig och krämig. Krydda upp med en skvätt citronsaft och en nypa salt.

3. Innan du serverar såsen adderar du forellrom, löjrom och hackad gräslök. Lägg allt på en tallrik och garnera med färska örter och hugg in! 

Smaklig spis