Detta välgjorda mousserande vin är tillverkat enligt den traditionella metoden med en andra, kolsyregivande jäsning på flaska. Vinet har sedan lagrats 12 månader tillsammans med jästfällningen. Det är med andra ord ett stort hantverk som ligger bakom detta vin, med sin smått förbryllande prislapp på 89 kr. Druvorna som ingår är de lokala sorterna Parellada och Macabeo, två klassiska cavadruvor. Macabeo ger förutom en frisk syra även toner av gröna äpplen, citrus och stenfrukter medan Parellada bidrar med finess och en finstämd blommighet. Resultatet är ett välgjort vin med små eleganta bubblor, frisk syra samt en komplex smakbild med inslag av citrusfrukter, gröna äpplen och vita blommor. Vinets friskhet gör att det passar ypperligt som en aptitretare innan middagen eller som sällskapsbubbel till snittar och tilltugg. Matmässigt är skaldjursrätter, som exempelvis Toast Skagen, en utmärkt matchning!
Eftersom vinet görs på enbart gröna druvor är den betecknad som en Blanc de Blancs. Brut Nature kan översättas till ”naturligt torr” och innebär att tillsatsen av socker, även kallat dosage, antingen är obefintlig eller mycket låg, max 3 g socker per liter. Flaskan finns i beställningssortimentet och kan enkelt beställas till din närmsta butik. Under hösten inför Systembolaget förskottsbetalning på alla beställningar till butik, detta för att göra det smidigare för dig som kund – dina varor är betalda och klara och du behöver inte köa för att hämta ut din beställning.
Nu prissänks Masia Cava från 189 kr till 129 kr vilket gör detta bubbel till ett ordentligt fynd! Med andra ord, ett utmärkt tillfälle att avnjuta en riktig kvalitetscava till en oväntat bra prislapp. Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment och kan enkelt beställas till din närmsta butik.
Detta välgjorda mousserande vin är tillverkat av de klassiska cavadruvorna xarel-lo, macabeo och parellada som handskördats från ekologiska odlingar i Katalonien. Vinet har lagrats hela 18 månader på jästfällningen vilket ger en djup och nyanserad smakupplevelse. Den generösa doften bjuder på tydliga inslag av gråpäron, röda äpplen, nougat, nötter och rostat bröd följt av fräscha citrustoner. Smaken är torr och frisk med pigg syra och krispig mineralitet som samspelar fint med den fylliga brödigheten. Den eleganta moussen presenterar rikligt med finstämda bubblor i glaset och det hela mynnar ut i en lång och uttrycksfull eftersmak. Cavan kan avnjutas precis som den är, som aperitif tillsammans med lättare tilltugg eller serveras till rätter av fågel, fisk och skaldjur eller till matiga sallader.
En champagne som, sitt låga pris till trots, är ett ambitiöst vin som lagrats mer än 18 månader på jästfällningen. Druvorna i cuvéen är de klassiska Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay vilket ger champagnen en balanserad, elegant och mycket tilltalande smak. Citrus, röda äpplen, vita blommor och brioche är toner vi hittar i vinet, smakfullt inlindad i en frisk och torr stil. Champagnen passar självklart utmärkt som fördrink men kan likväl serveras till en middag med höstens färska skaldjur.
AR Lenoble Cuvée Intense Mag 16 är något så ovanligt som en årgångslös champagne där basårgången skrivs ut på flaskan. Tillägget ”Mag 16” syftar på att basårgången är 2016 samt att en del av vinet lagrats på magnum-flaskor. Rådande Mag 16 kommer alltså att följas upp av Mag 17 vilket ju faktiskt möjliggör att du både kan samla och jämföra de olika basåren mot varandra.
För 25 år sedan när syskonen Anne och Antoine Malassagne tog över egendomen efter fadern bestämde de sig för att göra lite förändringar. En av processerna som skiljer syskonen från merparten av övriga producenter i distriktet är att de lagrar vin på magnumflaskor som sedan hälls över på vanliga helflaskor. Varför då undrar du? Jo, detta ger vinet en friskhet samtidigt som det utvecklar en härlig fyllighet. Rådande Mag 16 kan beskrivas som en kombination av den eleganta Mag 14 och den mer kraftfulla Mag 15. Vinet är nyanserat med både fint djup och markerad syra. Dessutom bjuds det på frukt i form av äpplen och citrus med härligt rostade toner i eftersmaken. Ett plus för att dosagen endast är 2 gram socker per liter. Det här är gott att dricka nu, men går utmärkt att lägga undan för ytterligare mognad.
Palmer Brut Réserve klassas ofta som ett av Systembolagets stora champagnefynd. Smaken är elegant och har både finess och ett fint djup. En klassisk och snygg allroundchampagne med allt du kan önska dig, till ett oerhört bra prislapp i förhållande till vinets höga kvalitet. Vinet står ut i tester och har vunnit omtalade blindprovningar där den jämförts mot champagne för många hundralappar mer.
Palmer Brut Réserve görs av en druvblandning av chardonnay, pinot noir och en liten andel pinot meunier. Här finns både frisk syra, krispiga gröna äpplen och toner av rostat bröd. Palmer Brut Réserve utgör en härlig start som aperitif innan middagen, gärna med tilltugg. Tack vare sin lätt fylliga smak passar vinet utmärkt till rätter med både fisk, skaldjur och kyckling, även lite smakrikare tillagat. En klassisk dunderkombination är med löjrom – när mineralerna möter sältan i löjrommen uppstår magi! Tonerna av brödighet i vinet kommer extra väl till sin rätt när sältan i löjrommen serveras med exempelvis en smörstekt toast.
Året är 1916 och fraktfartyget Jönköping är på väg över Östersjön. I lasten återfinns bland annat 3000 flaskor Champagne av märket Heidsieck & Co. Utanför Åland blir fartyget sänkt av en tysk u-båt och flaskorna förblir på havets botten i hela 82 år. Först 1998 bärgas vrakets skatter för att sedan säljas på auktion för astronomiska summor.
Edition Jönköping är en ”återskapning” av denna champagne. Det var för övrigt samma champagne som serverades på Titanic den där ödesdigra natten 1912. Heidsieck & Co var ett anrikt champagnehus redan vid sekelskiftet då de var kungliga hovleverantörer till bland annat tyska kejsardömet samt Österrike-Ungern. Precis som originalet är denna champagne gjord på 70% pinot noir och 30% chardonnay. Den förstnämnda är en blå druva vilket skänker vinet toner av röda äpplen, hasselnötter och brioche. Chardonnay bidrar med frisk citrus och Granny Smith-äpple vilket gör att vinet samtidigt känns fräscht och elegant. Kravet i Champagne är att vinet ska lagras på sin jästfällning minst 15 månader men Heidsieck & Co väljer att låta denna champagne lagras hela 36 månader.
Pinot Noir-druvorna till Comtesse de Neples kommer från den sydligaste regionen i Champagne, Côte de Bar. Här dominerar druvan Pinot Noir odlingarna på de rullande kalkstenskullarna. Traditionellt har den här delen av Champagne gått lite under radarn i brist på stora Champagne-hus i trakten men fler och fler börjar nu upptäcka områdets potential och den unika terroir som passar perfekt för Pinot Noir. Vinet består av en blandning av äldre årgångar och lagras hela 28 månader på sin jästfällning. Champagne Comtesse de Neples är en torr, frisk och smakrik champagne med elegant mousse och bra balans med inslag av citrus, apelsin, röda äpplen, brioche och mineral. Eftersmaken är lång med ett fräscht och friskt avslut. Den långa lagringstiden på jästfällningen ger diskreta toner av macadamianötter och nougat som lyfter helheten i vinet och ge extra komplexitet. Servera champagnen som en fräsch start på middagen eller till för- och varmrätter på fisk och skaldjur.
Hyllade Henriot från årgången 2012 är tillverkad av druvor från sex olika topplägen runt om i Champagne. Vinet lagras i hela åtta år på sin jästfällning och har en dosage på 6 gram/liter. Färgen är skimrande gyllengul med eleganta bubblor som bildar en krämig mousse i glaset. Vid första sniff är doften intensiv och tar för sig, samtidigt som finstämda toner av citrus, persika och lätt florala aromer svävar förbi. Första sippen är frisk och inbjudande med lager efter lager av tilltagande smaker. Gula äpplen, aprikos, grapefrukt, lime och honungsmelon går hand i hand med den markerade syran och en härlig mineralitet. Eftersmaken bjuder på rostat bröd och en nötighet som lämnar ett imponerande avtryck efter sig. Det här är en nyanserad och komplex champagne som levererar extremt starkt redan nu men som också kommer att belöna den tålmodige. Kan lagras i 15 år utan problem.
Åter i lager! Äntligen är denna guldvinnande Crémant de Bordeaux tillbaka – ett mousserande vin med fräsch framtoning och fransk elegans från ett av vinvärldens mest förnäma distrikt. Crémant tillverkas enligt den traditionella metoden med samma omsorg och hjärta som Champagne. Med andra ord ett oerhört prisvärt alternativ om du vill unna dig ett elegant kvalitetsvin till en attraktiv slant. Utmärkt att servera som välkomstskål innan middagen eller att njuta av när du vill lyxa till det lite extra. Varför inte testa Swedishfoodies utsökta chips toppade med löjrom, vispad smetana, rödlök och dill? Ett enkelt och lyxigt tilltugg som verkligen får vinets smaker att blomma!
Denna Crémant de Bordeaux är tillverkad av de ursprungstypiska druvorna merlot och sémillion. Merlot ger vinet styrka och fruktighet samtidigt som sémillion bidrar med mineralitet och friskhet. Vinet har en vackert gyllengul färg och presenterar generöst med finstämda bubblor i glaset. Doften bjuder på eleganta toner av gula äpplen, ljust bröd, persika och citrus samt en hint av färska örter. Smaken är frisk med pigg syra och en följsam, krämig mousse. Den väl avvägda brödigheten harmoniserar fint med frukten och mynnar ut i en lång och mineralfrisk eftersmak. Utmärkt att servera till fisk och skaldjur eller att avnjuta väl kylt tillsammans med salta snacks eller snittar.
Vinet finns på utvalda Systembolag, annars kan det enkelt beställas. Under hösten inför Systembolaget förskottsbetalning på alla beställningar till butik, detta för att göra det smidigare för dig som kund – dina varor är betalda och klara och du behöver inte köa för att hämta ut din beställning.
Ett friskt och torrt mousserande vin i en lyxig och spektakulär rosa spegelflaska. It’s a Pink är ett riktigt ambitiöst bubbel från Italien som förgyller din dryckesupplevelse lite extra. Miljoner av bubblor tillsammans med en mycket välbalanserad smak av jordgubbar, persika och citrus gör vinet till ett vin som sticker ut på många sätt. It’s a Pink avnjuts bäst väl kyld som en iögonfallande aperitif på minglet, till fräscha asiatiska rätter eller varför inte till en varierad buffé. Med sin unika design och balanserade smak så passar den även utmärkt som gå-bort-present till höstens alla bjudningar.
Äntligen premiär för denna Blanc de Blancs från Sydafrika, gjord på méthode cap classique. Metoden motsvarar den som används i Champagne, nämligen en andra jäsning på flaska som ger vinet dess kolsyra. Pongrácz Blanc de Blancs görs uteslutande på Chardonnay-druvor och därför blir resultatet både krispigt och elegant, perfekt tillsammans med fisk och skaldjur.
Pongrácz Blanc de Blancs Brut är ett elegant och komplext mousserande vin från Western Cape i Sydafrika. Vinet framställs enligt méthode cap classique, vilket är den lokala motsvarigheten till champagnemetoden. Vinet tillåts ligga hela 36 månader på sin jästfällning vilket bidrar med både struktur och en härlig brödighet. Då detta är en Blanc de Blancs så är druvan Chardonnay, en druvsort som Sydafrikanska vinmakare alltid behandlar med allra största vördnad. Doft och smak är elegant fruktig med inslag av gröna äpplen, citrus, brioche och mineral med en lång finish. Du serverar Pongrácz Blanc de Blancs med fördel till rätter av fisk och skaldjur. Swedishfoodie har gjort en fisksoppa som passar alldeles ypperligt bra till detta eleganta bubbel.
Beställ enkelt via Systembolaget och hämta ut i din närmsta butik inom några dagar.
De Chanceny Brut Rosé från vackra Loiredalen är en elegant Crémant som tillverkas enligt den traditionella metoden. Druvorna växer i kalkrika jordar vilket är kännetecknande för Frankrikes allra bästa mousserande viner. Perfekta förutsättningar som ger ett mineralrikt och komplext vin.
De Chanceny Brut Rosé skapas på druvan Cabernet Franc med en liten dos av druvan Grolleau. Vinet ligger minst 12 månader på sin jästfällning och resultatet är eleganta bubblor, en intensivt fruktig doft och smak av jordgubbar, vildhallon och blodgrape tillsammans med en fin mineralitet och frisk syra. Serveras med fördel till rätter av kyckling och fläsk, men även till vegetariskt eller som aperitif.
1956 gick vinbönderna Yvon, Geneviève, Robert, Marcel och ett fyrtiotal av deras odlarvänner samman för att dela kunskaper och erfarenheter, vilket visade sig vara framgångsrikt. Kooperativet Robert et Marcel har i dag mer än 300 medlemmar med en gemensam syn på vinodling, långsiktig hållbarhet och socialt ansvar. Tillsammans äger man 1 800 hektar vinmark. Sedan 2002 har man gemensamma riktlinjer för att minimera kemiska bekämpningsmedel och sedan 2008 samarbetar man med organisationen för odlare i Saumur Champigny för att gynna de naturliga ekosystemen i området.
Vid foten av Alperna i norra Italien växer Chardonnay-druvorna till detta krispiga mousserande vin. Traktens svala klimat och kuperade landskap erbjuder optimala förutsättningar att tillverka mousserande viner i toppklass och Rotari Blanc de Blancs är inget undantag. Druvorna handplockas och efter noggrann selektering är det bara de allra bästa som väljs ut och pressas. Vinet är tillverkat enligt den traditionella metoden och har lagrats hela 48 månader på sin jästfällning vilket bidrar med komplexitet och nyansrikedom, detta till ett oväntat bra pris! Doften bjuder på generösa inslag av gula äpplen, gråpäron och citrus som följs upp av brödiga och nötiga toner. Smaken är frisk med en hög men balanserad syra som samspelar fint med den krämiga moussen. Den långa lagringen på jästfällningen bidrar med en elegant brödig fyllighet och i eftersmaken smyger läckra hintar av vit persika och grapefrukt fram. Rotari Blanc de Blancs passar perfekt att servera till skaldjur, smakrika fiskrätter eller lagrade gräddostar. Det är även ett utmärkt bubbel att skåla i tillsammans med salta tilltugg lagom till sommarens alla festligheter!
Flaskan finns i beställningssortimentet och kan enkelt beställas till din närmsta butik. Under hösten inför Systembolaget förskottsbetalning på alla beställningar till butik, detta för att göra det smidigare för dig som kund – dina varor är betalda och klara och du behöver inte köa för att hämta ut din beställning.
Druvorna kommer från vingårdar i Alsaca-byarna Riquewihr och Colmar där de plockas för hand. Den första jäsningen sker i ståltankar med kontrollerad temperatur och vinifieringen följer den traditionella Champagne-metoden, med en andra jäsning som sker i flaskan. Detta är en riktigt frisk och fruktig Blanc de Blancs från Alsace där toner av citrus, gröna äpplen, päron balanseras med en fin brödighet. Denna väldigt kompetenta halvflaska passar perfekt till mingel eller lättare rätter av fisk och skaldjur. Vår rekommendation är att laga tillhörande recept på rårakor och njuta av detta kvalitetsbubbel som passar perfekt till.
Om Dopff Dopff au Moulin (som är det fullständiga namnet) har länge varit en folkkär producent i Sverige, inte minst sedan Cuvée Julien Brut lanserades på bolaget på 1990-talet.
Än idag är Cuvée Julien Brut ett av de mest uppskattade mousserande vinerna på Systembolagets hyllor. Majoriteten av produktionen är dock stilla viner, på regionens traditionella druvor; Riesling, Pinot Gris & Pinot blanc med flera. Dopff au Moulins viner görs alltid i en helt torr stil olikt många andra hus i Alsace.
Druvorna till Ca’Montini Prosecco kommer från svala vingårdar i norra Italien där mikroklimatet gör att de blir extra smakrika. Ekologiska Ca’Montini Prosecco är ett ungdomligt vin, med fruktig doft fylld av vita blommor, gröna äpplen och frisk citrus. I smaken finns fruktiga toner av äpplen och clementiner med en pigg fräschör. Det innebär att detta ekologiska bubbel är idealiskt som aperitif men även till pizza och charkuterier. Vårt absolut hetaste stalltips är såklart att prova löjromsdippen som du hittar lite längre ner, den är både enkel att göra och underbart god!
Producenten Enoitalia grundades 1986 och är ett av de största privatägda vinföretagen i Italien. Varumärket ägs av familjen Pizzolo som arbetat med jordbruksprodukter, livsmedel och vin i flera generationer. De äger bland annat den uppskattade ekologiska egendomen Valle Reale. Enoitalia drivs idag av bröderna Giorgio, Giuliano, Augusto och Floriano Pizzolo. Firman har sitt säte i Calmasino di Bardolino i distriktet Veneto.
Nu lanseras nyheten Tradition Extra Brut från den ambitiösa och familjeägda firman belägen i södra Champagne. Familjen Gremillet har odlat vin sedan 1800-talet och sedan 1970-talet produceras champagne under egen flagg. Denna friska och snustorra champagne är tillverkad av de tre klassiska druvorna; Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier där endast den så kallade ”första pressningen” har använts.
Druvorna till champagnen skördas från ekologiska vingårdar. Visste du förresten att ekologisk champagne står för så lite som 2% av den årliga produktionen? Gremillet Tradition Extra Brut lagras 24 månader på sin jästfällning samtidigt som minimikravet i Champagne är 15 månader. Extra Brut betyder att dosagen är lägre än normalt, i detta fall ligger sockernivån på strax under 0,6 gr/100 ml. Champagnen dricks bra redan nu men för dig som gillar mogna toner kan vinet lagras under kommande 10 år. Vinet har en mycket frisk doft och smak med inslag av gröna äpplen, citrus och mineral med en elegant mousse samt en torr och friskt aptitretande avslutning. Servera som aperitif eller till rätter på fisk och skaldjur. Njut vinet i vitvinskupor så att alla dofter och smaker kommer till sin rätt. Ett stort plus för den snygga trälådan som levereras i!
OBS! Varje flaska levereras i snygg trälåda. Beställ till din lokala butik då det är en beställningsvara.
Äntligen är Champagne Devaux Augusta Brut åter i lager! Försäljningssuccén som är något så ovanligt som en ekologisk champagne går nu att beställa igen. Visste du att enbart 2% av all champagne är ekologiskt certifierad?
Richard Juhlin, världens främste champagne-kännare, uttalar sig så här om producenten:
”Devaux är idag den ledande producenten i Aube-distriktet. Metoderna är mycket seriösa, med en stor mängd reservviner lagrade på stora ekfat à la Roederer. Alla viner är välutvecklade och hanteras på ett traditionellt sätt. Många av deras viner har en rik, bred bas som riktar sig mot choklad tillsammans med en skarp kant, en behaglig underliggande nötighet och smidig exotisk fruktighet.”
Devaux Augusta Brut är gjord på 80% pinot noir och 20% chardonnay. Den förstnämnda skänker vinet toner av röda äpplen, nötter och nymalet kaffe, samtidigt som den låga sockerhalten gör vinet friskt och elegant. Kravet i Champagne är att vinet ska lagras på sin jästfällning minst 15 månader. Devaux tar detta längre och låter Augusta lagras 24 månader för att utveckla underbart komplexa toner. Vinet kan avnjutas redan nu men är samtidigt ett strålande lagringsvin som kan ligga i 8-10 år utan problem!
Vinet som produceras av Fattoria Sardi i Toscana har en härlig fruktighet kombinerad med friskhet, bra syra och generös längd i smaken. Vinet görs av makarna Mina och Matteo och de producerar sin Pet Nat Bianco på ekologiskt odlade Trebbiano-druvor. Utöver att vinet är väldigt trevligt i doft och smak så är det även fritt från tillsatta sulfiter. Druvorna skördas för hand för att sedan pressas försiktigt för att vinet inte ska få smak av skal eller kärnor. Allt sker vid låg temperatur för att vinet inte ska börja jäsa. Den sker nämligen i amforor och rostfria stålfat. Jäsning uppstår av att naturlig jäst från vingården reagerar med det naturliga druvsockret i druvjuicen. När jäsningen har påbörjats buteljeras vinet direkt där den sedan fortsätter. Resultatet ett naturligt bubblande vin, torrt och friskt med fin balans från frukten. Dricks ungt och till pizza!
Att göra mousserande vin med en andra jäsning på flaska är metoden som gett Champagne världsrykte. Samma process och druvor används i det italienska distriktet Trentino Alto-Adige, men kallas för Metodo Classico. En betydande skillnad är prisbilden som är en helt annan än den i Champagne. Producenten bakom Rotari, Mezzacorona, tillhör verkligen stjärnorna i Trentino med bland annat utmärkelsen ”Italiens bästa vinproducent” vid Mundus Vini 2019. De kvalitetsmedvetna odlarna satsar stort på att hela kedjan från druva till butelj är miljömässigt och långsiktigt hållbar.
Rotari Brut Riserva är ett friskt och fräscht mousserande vin skapat av 100% Chardonnay. Årgång 2017 hade perfekta väderförhållanden från start till mål. Druvorna som vuxit på upp till 600 meters höjd i den svala alpluften var friska, koncentrerade och laddade med smak. Vinet har vilat på jästfällningen i hela 36 månader och utvecklat en rik doft och smak med inslag av citrus, gula äpplen, nötter och rostat bröd. Perfekt att skåla i tillsammans med lättare tilltugg eller att servera till rätter av fisk och skaldjur. Eller varför inte testa Swedishfoodies lyxiga och fantastiskt goda tolkning av Fattiga Riddare – med hummer?
La Robínía Prosecco Rosé framställs genom en andra jäsning under 60 dagar i tank av ett stilla vin gjort på gleradruvor. 15% Pinot noir tillsätts i vinet vilket ger den läckert ljusrosa färgen. Extra dry betyder att vinet har en sockerhalt om 12-17 gram/liter, i detta fall är det 15 g/l. Varumärket La Robínía lanserades redan år 2000 på Systembolaget och deras ljusa prosecco är en av de mest hyllade på den svenska marknaden. Sedan en tid tillbaka är det tillåtet att producera Prosecco Rosé och nu lanseras alltså denna efterlängtade rosé-variant!
Doft och smak är torr, frisk och fruktig med inslag av citrus, hallon, smultron samt persika. Serveras vid 8-10°C till fisk & skaldjur, sushi, sallader, primörer eller som en fräsch aperitif. Ett riktigt allround-bubbel som passar perfekt till både fördrink och middag.
Levereras i lyxig cellofanplast vilket gör den till en utmärkt present!
Castelveder startades av Renato och Elena Alberti 1975. De var övertygade om att förutsättningarna för att göra riktigt bra mousserande vin fanns under deras fötter. Under ett tunt jordlager finns en porös kalkrik bergart (maiolica) där vinstockarnas rötter hittar sitt vatten. Druvorna till vinet är 100% Chardonnay och efter den första jäsningen är det dags att skapa bubblorna. Vinet buteljeras då tillsammans med socker och jäst för att sätta igång den andra jäsningen. Väl i flaska lagras Franciacortan på jästfällning i hela 18 månader. Doft av vit frukt och en karakteristisk friskhet som Castelveders härligt mineralrika bubbel har. Bakom frukten finns toner av en härlig brödighet. Frisk och balanserad smak av mineralrik Chardonnay. Färgen är ljust halmgul. Starkt och långvarigt pärlande bubblor väl värda sina 249 kronor. Passa på att upplev det mousserande vinet från Italien som står sig starkt i jämförelsen med champagne!
I höstas så lanserades det röda vinet It’s a Zin – Zinfandel. Vinet blev en riktigt snackis och många var det som var nyfikna på vinet i guldflaskan med frågetecknet på framsidan. Lagom till våren så lanseras nu ett mousserande vin i serien med namnet It’s a Blanc de Blancs Brut, designen och förpackningen känns sannolikt igen men vad döljer sig bakom frågetecknet denna gång? Blanc de Blancs betyder vit från vita, i detta fall innebär det ett mousserande vin gjort på enbart ”vita” (gröna druvor) vilket generellt sett ger ett friskare mousserande vin. I detta fall är det en blandning av Glera och Chardonnaydruvor från Veneto i norra Italien.
Vinet har eleganta små bubblor med en mycket behaglig mousse, Brut betyder att vinet har mindre socker än en så kallad ”Extra dry” vilket ger en torr och fruktig fräschör med inslag av citrus, päron och persika i en mycket läskande stil.
It’s a Blanc de Blancs avnjuts bäst väl kyld till asiatisk mat, sallader, fisk & skaldjur eller varför inte till en varierad buffé. Därtill så blir vinet och flaskan en riktigt trevlig överraskning som aperitif!
Pol Cochet är ett gammalt namn i Champagne, även om få känner till det. Champagnehuset Pol Cochet drivs idag av Eric Petitjean som utgör den sjätte generationen av familjen sedan starten 1875. Vinhuset äger själva 6,5 hektar och är ekologiskt certifierade. Ekologiska Pol Cochet Symbiose finns att köpa i cirka 70 Systembolagsbutiker runt om i landet.
Druvorna skördas från ekologiska gårdar, vilket är väldigt ovanligt då ekologiska vindruvor i Champagne endast står för 2% av den årliga champagneproduktionen. Vinet lagras sedan under 24 månader på sin jästfällning innan degorgering. Sedan följer ytterligare 6 månader i vinhusets källare vilket resulterar i en champagne med härligt hög fräschör. Runt 10% reservviner adderas i cuvéen. Den primära aromprofilen bygger på mogna äpplen, citrus- och tropiska frukter samt viss bakomliggande mineralitet. Eftersmaken är lång och champagnen klarar bra av den naturliga uppvärmningen som sker efter att den hällts upp. Moussen är pigg och passar fint tillsammans med den relativt låga dosagen och detta är helt klart en champagne som med fördel kan drickas till mat.
Prosecco har som bekant tagit Sverige med storm och för första gången i världshistorien är det nu tillåtet av konsortiet i Prosecco att producera och exportera Rosé med beteckningen Prosecco DOC! Detta är möjligt så det sedan i våras är tillåtet att addera maximalt 15% Pinot Nero (Pinot Noir). Dessutom måste roséprosecco jäsa längre vilket ger en rikare och djupare smak.
När populära Casteloro nu presenterar sin Prosecco Rosé DOC är det ett friskt och fruktigt mousserande vin med välbalanserad fruktsötma och syra för fräschör och elegans. Vinet passar utmärkt som aperitif och sällskapsdryck eller till lättare rätter av fisk och skaldjur. Vi rekommenderar starkt att testa denna spännande prosecco till Swedishfoodies läckra kanapéer till den kommande högtidssäsongens festliga stunder!
Detta är Louis Roederer Vintage från den Pinot Noir-drivna årgången 2013. En årgång i Champagne med inledningsvis väldigt kallt väder men som hämtade sig ordentligt under sommarmånaderna tack vare en välbehövlig värme. Resultatet är en klassisk årgång som kan lagras under en lång tid framöver! En både spännande och viktig detalj är att Louis Roederer håller på att konvertera sina vingårdar till biodynamisk odling och inom några år kommer allt att vara konverterat.
Louis Roederer är ett av de få kvarvarande helt privatägda familjeföretagen som producerar champagne och druvorna till det här vinet kommer uteslutande från de egna vingårdarna. Då 2013 var en stark Pinot Noir-årgång utgör druvsorten hela 70% av blenden. Resten är Chardonnay från Chouilly. Efter första jäsningen, varav 39% har legat på ekfat, vilar champagnen hela 48 månader på jästfällningen följt av ytterligare sex månader efter degorgering. Doften är frisk med nyanser av röda äpplen, nötter, mogen citrusfrukt, nougat och mineral. Smaken är härligt krämig med toner av äpple, gul stenfrukt, kanderad frukt, nougat och citrus. Champagnen är initialt återhållsam men växer efter en stund i glaset ut med härligt nötiga och brödiga toner. En champagne att lagra i många år för den som uppskattar mognadstoner!
Detta är en ekologisk årgångschampagne från en av förra decenniets främsta årgångar och mannen bakom urvalet av druvor och smakprofil är ingen annan än Richard Juhlin, världens ledande champagne-auktoritet. Detta är ett vin att spara eller dricka nu och då gärna till mat så varför inte spana in Swedishfoodies galet goda sparrisanrättning! Kuriosa är att Guldkula vann härom veckan guld för sin Premier Cru Brut på Vinordic Wine Challenge.
Richard Juhlin är hjärnan bakom urval av druvor och cuvéen till detta vin. Guldkula Green Vintage är gjord på 50% Pinot Noir, 30% Pinot Meunier och 20% Chardonnay. De två förstnämnda druvsorterna skänker vinet härliga toner av röda äpplen, nötter och nymalet kaffe. Samtidigt innebär den låga sockerhalten om endast 3 gr/l att vinet utstrålar fräschör och elegans. Kravet på årgångschampagne är att den ska lagras på sin jästfällning i minst 3 år. I fallet Guldkula Green låter man vinet ligga i 4 år för att utveckla de komplexa toner som gör de bubblande dryckerna från detta mytomspunna distrikt så unika. Är du svag för mogen champagne är detta ett vin att lagra upp till 20 år om du så känner för det. Vill du inte vänta så är stalltipset att laga receptet och njuta två fantastiska saker tillsammans!
Äntligen har världens främste champagne-expert Richard Juhlin tagit saken i egna händer och lanserat ett bubbel. Vinet är ett Blanc de Blancs från Limoux i södra Frankrike, platsen som sägs vara ground zero för det mousserande vinet på 1500-talet. Till vinet har Swedishfoodie lagat en läcker rätt som är ett måste om du gillar pilgrimsmusslor och brynt smör!
Efter att ha provat över 11 000 olika champagner och blivit dubbad riddare av Champagne kan man lugnt säga att Richard Juhlin kan det här med mousserande vin. I sökandet efter en egen produkt fann han vingårdarna runt staden Limoux i södra Frankrike. Detta bubbel är tillverkat enligt den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska i 12 månader. Blanc de Blancs innebär, precis som i Champagne, att vinet görs på 100% Chardonnay-druvor. Detta ger ett friskt och torrt mousserande vin som samtidigt är rejält elegant med en läcker mousse. Doft och smak bjuder på inslag av äpplen, brioche och grillad citron. Passar perfekt till veckans supersmarriga recept på pilgrimsmussla. Tipset är att byta ut den klassiska champagneflöjten och dricka vinet ur ett vitvinsglas för att maximera doft- och smakupplevelsen!
Historien om Bolla började skrivas redan på 1880-talet när krögaren Abele Bolla saknade riktigt kvalitativa viner att servera gästerna på sina restauranger runt om i Valpolicella. Abele tog saken i egna händer och de egenproducerade vinerna blev snabbt populära. Ryktet säger att Frank Sinatra en gång vägrade sätta sig vid ett middagsbord om det inte stod en flaska Bolla på bordet. Vi har provat husets nyligen lanserade torra Prosecco med en tillgänglig prislapp. Bolla Prosecco Extra Dry är rakt på sak och dricks med fördel riktigt kallt som apéritif eller till förrätten.
Bolla producerar idag vin från fem italienska regioner. Mest kända är vinerna från såklart Veneto, där de var först ut bland vinhusen att sälja Amarone med egen etikett. Vinmakare är Christian Zulian och han fokuserar på att producera klassiska viner med moderna inslag. Glera-druvorna till detta vin skördas för hand strax innan de är fullt mogna för att behålla den så viktiga syran. Därefter pressas druvorna varsamt och fermenteras under temperaturkontroll och med utvalda jäststammar. Vinet pumpas sedan över till ståltank för en andra fermentering. Vinet är ljust i färgen med toner av stenfrukter och vita blommor. Avslutningen är i perfekt balans mellan dess syra och den mogna frukten. Drick denna torra prosecco väl kyld och förslagsvis till veckans recept från Swedishfoodie!
Louis Roederer Rosé Vintage har nyligen utsetts till världens bästa roséchampagne vid The Champagne & Sparkling Wine World Championships. Därutöver har vinet även hyllats av kritiker i både Sverige såväl som internationellt. Unikt för Roederers rosé är att de tillsätter Chardonnaysaft till de pressade Pinot Noir-druvorna så att de gemensamt jäser. integreras och harmoniserar. Resultatet är en ovanligt matvänlig champagne. Därför har Swedishfoodie tagit fram en maträtt som passar perfekt till denna roséchampagne i världsklass.
Att Louis Roederer tillhör de allra främsta Champagneproducenterna är alla överens om. De kan också titulera sig världsmästare efter att ha utsetts till ”Sparkling Wine Producer of the Year” vid The Champagne & Sparkling Wine World Championships.
Det finns få viner som omges av ett så magiskt skimmer som just Cristal. Den ryske tsaren Alexander II var stormförtjust i vinet som flödade vid hans hov och begärde att det skulle levereras i buteljer av äkta kristall, därav namnet. Idag är flaskan av ofärgat glas men namnet lever kvar i den prisade efterföljaren Cristal Brut. Framgångarna på den ryska marknaden gav ett rejält uppsving år Roederer som grundades i slutet av 1700-talet men fick sitt nuvarande namn då Louis Roederer tog ledningen i företaget 1827. Roederer är idag ett av de få privatägda familjeföretagen i Champagne.
Med guld i Vinordic Wine Challenge och full pott i tidningar som SvD, Gourmet och Allt om Vin är detta en av de mest populära champagnerna på den svenska marknaden. Från starten, via att som första champagnehus skapa ett vin i stilen ”Brut” (max 12 gram socker per liter) är Pommery nu den största enskilda ägaren av Grand Cru-gårdar i Champagne. Tillgången av de högst klassificerade druvorna i Champagne hjälper minst sagt till i produktionen av toppchampagne år efter år. Denna friska och stilrena champagne bjuder på charmiga toner av äpple, solmogen citrus, brioche och en begynnande nötighet. Bubblorna är små och eleganta, precis som de ska vara. Enligt de lokala reglerna ska en champagne lagras 15 månader på flaska med jästfällning. Pommery har tagit det säkra före det osäkra och låtit sin Blanc de Blancs ligga hela 4 år. Trots detta är syran fortfarande frisk och därför kan vinet lagras ytterligare ett antal år för mer mogen, brödig och nötig stil. Orkar du inte vänta så dricker du den som apéritif eller varför inte till Swedishfoodies recept!
Det sägs ofta att inget champagnehus är bättre än sin instegschampagne. Om så är fallet är Charles Heidsieck med sin Brut Réserve ett av världens främsta champagnehus.
Vinet är friskt, nyanserat och elegant med en fin doft av brioche, nougat, röda äpplen samt inslag av rostade nötter som huvudsakligen kommer av reservvinernas ålder. Finishen är lång, frisk och krämig vilket gör denna champagne både komplex och elegant.
För Charles Heidsieck är den främsta prioriteten att producera kvalitativa multivintage-champagner. Huset har avstått från att lansera flera toppårgångar, som exempelvis årgång 2002, för att hålla dessa viner till Brut Réserve. Den rådande versionen av Brut Réserve består av 40 procent reservvin med en genomsnittsålder av imponerande 10 år och årgången 2012 som bas till de resterande 60 procenten. Tillsammans skapar dem en härlig champagne som är i en klass för sig bland NV-champagner.
Alla flaskor levereras i presentbox och finns i ett 70-tal Systembolagsbutiker runt om i landet!
Lagringsbarhet 2023-2033 Vinet är redo att avnjutas redan nu. Årtalen är vår rekommendation för hur länge vinet kan lagras. Vid köp av flera flaskor kan du jämföra vinet över tid.
Majoriteten av de ekologiska pinot noir och chardonnaydruvorna kommer från skörden 2015, ett riktigt starkt år i Champagne. Vinet lagras hela 36 månader på flaska innan det släpps till försäljning. Familjen Gremillet har här fått till ett härligt friskt bubbel med finstämda inslag av äpplen, citrus, mineral och rostat bröd med en aptitretande avslutning. Servera som aperitif, skaldjur eller lättare fiskrätter. Champagnen kan drickas redan nu men för dig som gillar att följa hur denna ädla dryck utvecklas så kommer denna Gremillet Cuvée Prestige att fortsätta att utvecklas till optimal mognad under minst 10-15 år!
En kul detalj är att Champagne Gremillet är huschampagne på över 50 franska ambassader runt om i världen. Vinet är redo att avnjutas redan nu. Årtalen är vår rekommendation för hur länge vinet kan lagras. Vid köp av flera flaskor kan du jämföra vinet över tid.
Pommery Rosé görs på 40% chardonnay, 30% pinot noir och 30% pinot meunier. Det som gör roséchampagne så unikt är att stilla rött vin (7%) blandas med stilla vitt vin för att förvandla det till rosé. I detta fall kommer druvorna från Grand Cru-byn Bouzy. Detta är ett vin som gjort för att drickas som apéritif eller till fisk och skaldjur. Champagnen är elegant fruktig med toner av hallon, jordgubbar, blodapelsin och lättare toner av bröd. Reglerna säger att en champagne utan årgång ska lagras minst femton månader på flaska. Här har Pommery tagit det säkra före det osäkra och lagrat vinet hela 36 månader. Tack vare den friska syran är detta ett utomordentligt lagringsvin som du kan lagra i 8 till 10 år utan några problem. Orkar du vänta så länge kommer du att bli rikligt belönad kan vi lova!
Gianluca Bisol och hans bror chefsvinmakaren Desidero är den 21:a generationen bakom det välrenommerade vinhuset Bisol Desiderio & Figli Azienda Agricola som producerar denna ovanligt kvalitativa prosecco. Endast 25% av all prosecco får den högsta kvalitetsklassificering DOCG. För att få kallas Prosecco Superiore måste druvorna komma från bergsluttningarna runt Conegliano Valdobbiadene. Naturligtvis så märks detta i resultatet, gjort på den proseccodruvan glera. Vinet har en mycket tilltalande krispighet och frukttoner från druvorna såsom äpple, fläder, apelsin/grapeskal och citrus. Det finns också en lätt pepprighet och mineralitet, vilket bidrar till en väldigt fin struktur i vinet. Jeio Brut är både läskande och elegant vilket medför att användningsområdet är förvånansvärt stort. Vinet tilldelades 90 poäng i Livets Goda när det provades i februari 2019.
Detta är Prosecco
Under stora delar av 1900-talet var Italien svårt plågat av fattigdom och oroligheter. Landet var ett utpräglat jordbrukssamhälle med stora skillnader mellan landsbygden i söder och expansiva städer i norr. I alla delar av landet odlade bönderna vindruvor i stora mängder. Kvaliteten varierade och produktionen saknade styrning och regelverk. Det var minst sagt rena vilda vinvästern. 1963 infördes DOC-systemet, en slags kvalitets- och ursprungskontroll, som ett försök att reglera det vildvuxna vinlandet. Detta kom att bli grunden för det italienska vinets uppgång. DOC-vinerna blev med tiden fler och fler och på 1980-talet tillkom en överklass med särskilt högt ställda krav, DOCG.
Prosecco är Italiens största DOC. Området där Prosecco får produceras fick sin klassificering 1969 och täcker 14 000 kvadratkilometer, en timmes bilväg nordost från Venedig, i regionerna Veneto och Friuli Venezia Giulia. Prosecco är en vintyp som nästan alltid är mousserande och som bara får göras av Glera-druvan, som fram till 2009 hette just Prosecco. Regelverket medger dock iblandning av andra druvsorter till max 15 procent. Ursprungligen kommer namnet från den lilla byn Prosecco utanför Trieste.
En mycket liten del Prosecco kan buteljeras som DOCG, då kommer vinet från särskilt utvalda och högklassiga odlingar. En sådan DOCG är Valdobbiadene, känt som det område i världen som producerar den allra förnämsta Proseccon. Valdobbiadene är proseccovinernas hjärta och står för en exklusiv del av all prosecco. För att få kallas Prosecco Superiore måste druvorna komma från de branta bergsluttningarna runt DOCG Conegliano Valdobbiadene. De brantaste sluttningarna kräver omkring 1000 mantimmar per hektar, att jämföra med de 100-250 mantimmar som krävs för att göra Prosecco DOC.
När det kommer till produktionen av Monte Rossa’s torra rosébubbel med det lekfulla namnet Flamingo så har vinmakare Emanuele Rabotti inte lämnat något åt slumpen. Chardonnay- och Pinot Noir-druvorna jäser först på delvis stora ekfat och på ståltank för att sedan buteljeras och jäsa en andra gång i flaskan, enligt champagnemetoden. Där får vinet vila i minst 24 månader innan degorgering. Vinets syra är aptitretande frisk och bubblorna sprittande små. I doften är det fokus på röda bär såsom vinbär och jordgubbar men det finns även mer rejäla nougattoner. Smaken är torr och elegant med inslag av röda bär, mineralitet och lätt citrus med en fin brödighet. Dricks under året till fördrinken eller tillsammans med lättare rätter av fisk och skaldjur.
Vindistriktet
Italien producerar en mängd olika mousserande viner; prosecco, moscato d’asti, asti spumanti och röda mousserande viner som lambrusco och brachetto d’acqui, för att nämna några.
Italiens bästa mousserande, och förmodligen minst kända, vin – heter dock franciacorta. Franciacorta är Italiens svar på Champagne och betraktas av många som Italiens främsta mousserande vin. Franciacortas mousserande viner går att jämföra med champagne på flera sätt. Det är namnet på både ett geografiskt område och ett vin. Franciacorta fick den eftertraktade DOCG beteckningen (Denominazione di Origine Controllata e Garantita)1995. Området ligger i regionen Lombardiet, öster om Milano och norr om Verona. Det är ett litet område med relativt låg produktion, cirka 13 miljoner flaskor jämfört med årsproduktionen i Champagne på mer än 300 miljoner flaskor. Så tipset är att även fortsättningsvis hålla utkik efter mousserande viner från denna lilla pärla!
Champagne från producenter som själva äger odlingarna där druvorna till vinet vuxit, brukar kallas odlarchampagne. Det blir väldigt personligt och i det här fallet också väldigt bra. Doften är frisk med inslag av äpplen, en fin brödighet och subtila nougattoner. Smaken är trivsamt torr med frisk frukt och en förvånansvärd fyllighet för att vara gjord på 100% Chardonnay. Vinmakare Rodolphe Péters har valt att skapa en torr champagne med en sockerhalt på enbart 4 gram per liter. Vanligtvis lämpar sig Chardonnay-drivna champagner väl att lagras och detta är inget undantag. När den ska drickas är upp till dig men med tiden kommer brödigheten att ta mer och mer plats. När det väl är dags så njuter du Cuvée de Réserve bäst väl kyld ur vitvinsglas för att få fram alla härliga aromer!