Övrigt - Vinlagraren

Visste du att vi svenskar, mellan de båda världskrigen, importerade och konsumerade mest Madeira i världen? Numera dricks det betydligt mindre Madeira så därför är det hög tid att lyfta fram detta utmärka vin som både är förföriskt gott och väldigt användbart. För att skapa stilen tillsätts 95-procentig druvsprit till den jäsande musten, antingen tidigt för att få ett sött vin eller senare för att få ett torrare vin. Cossart Gordon Bual Colheita är ett ypperligt bra exempel på det förstnämnda.

Cossart Gordon Bual Colheita är som namnet säger producerat med 100% Bual och har lagrats i traditionella fat som kallas canteiros, där man låter varm luft värma upp vinet i faten och detta ger den klassiska knäckiga, karamelliserade tonen och bärnstensfärgen. Som Colheita ska det lagras i fat minst 5 år men för Cossart Gordon Boal Colheita är den minimitiden 9 år. I både doft och smak är vinet mycket komplext, ursprungstypiskt knäckigt, moget, med mycket frisk smak och tydlig sötma, inslag av fat, dadlar, muscovadosocker, sultanarussin, choklad, nougat och kanderad apelsin. En symfoni av underbara dofter och smaker helt enkelt! Serveras vid cirka 12-14°C som aperitif eller till inte allt för söta desserter med nötter eller choklad.

Nu är äntligen succén från Österrike här och som vi har väntat (även om vi kanske inte ens vetat om det) på ett riktigt bra och färdigblandat alternativ till spritbaserade drinkar. Här har producenten bytt ut gin mot vin, närmare bestämt Grüner Veltliner. Resultatet är friskt, fruktigt, bubbligt och festligt med balans som ledord. Detta är en produkt som med sina 5,7% alkohol är perfekt som en drink innan eller efter middagen.

Vintonics framgång grundar sig i att göra en färdigblandad drink på den karaktärsfulla trenddruvan Grüner Veltliner tillsammans med en premium-tonic. Resultatet är en spännande smaksensation där dryckens mousserande tonic och det friska vita vinet öppnar dörrarna för en helt ny drinkkategori. Den fräscha och friska, lätt fruktiga smaken samt att den är färdig att servera efter ett par varv på skruvkapsylen gör Vintonic till det perfekta nya drinkalternativet. Det här är det perfekta alternativet för dig tycker att vanliga drinkar kan bli lite väl spritiga men samtidigt inte vill missa det festliga i att unna sig en cocktail! Vintonic serveras väl kyld direkt ur flaskan, helst i ett vinglas med mycket is. Garnera gärna med citron eller färska bär, eller experimentera och låt din egen fantasi skapa din egen Vintonic-servering utefter säsong och året runt. Den här pinfärska nyheten står, tack vare stor efterfrågan, nu på Systembolagets hyllor.

Vinet finns i cirka 290 butiker runt om i landet eller att beställa på Systembolagets sajt.

Grand Tokaj är en av de mest anrika producenterna i Ungern gällande söta Tokaj-viner men gör också torra viner. Vineriet ligger i Tokaj-Hegyalja med 67 egna hektar men har även tillgång till 1 000 mindre, kontrakterade vinodlare.

Szamorodni är en traditionell typ av Tokaj-vin som kan vara både torr och söt. I det här fallet görs vinet av sent skördade druvor som angripits av botrytis, ädelröta som ger en naturligt rik sötma. Druvsorterna hárslevelű och furmint, bidrar med en härlig doft av frukt och kryddor som ackompanjeras av vanilj från den varsamma ekfatslagringen. Smaken är nyanserat söt och fullpackad med citrus, torkad frukt, honung och saffran. Vinet har en lång eftersmak med en underbart balanserad sötma. Helt perfekt till veckans äppelpaj eller krämiga, milda mögelostar.